Mliječna staza ove godine s ciljem podrške mentalnom zdravlju djece i mladih

Vijesti 29. kol 202215:33 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija

Kako bi potaknuo pozitivne promjene, UNICEF pokreće kampanju za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u sklopu koje će se održati i humanitarna utrka Mliječna staza 2022. Utrka će biti nacionalna i tijekom deset dana, od 9. do 18. rujna, uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo, na tisućama će staza okupljati sudionike iz svih dijelova Hrvatske oko zajedničkog cilja.

Problemi mentalnog zdravlja značajan su, ali često zanemaren uzrok patnje koji ometa zdravlje i obrazovanje djece i mladih te njihovu sposobnost da ostvare svoj puni potencijal. Pandemija i potresi doveli su mentalno zdravlje i dobrobit cijele generacije u još veći rizik, ali i razotkrili da smo dugo zapostavljali mentalno zdravlje djece i mladih, ističu u priopćenju iz UNICEF-a.

vezana vijest

Ako ne reagiramo brzo, posljedice za djecu, mlade i društvo bi mogle biti teške, kako navode. Procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 44.000 adolescenata (11,5 posto) u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem.

UNICEF će Mliječnom stazom podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika te će direktnu korist imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Mliječna staza središnje je događanje UNICEF-ove kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja stigme oko mentalnog zdravlja koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza: www.mlijecnastaza.hr. Više informacija dostupno je i na www.unicef.hr gdje se mogu naći i Savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja namijenjeni djeci, mladima i roditeljima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!