Uvode se covid-potvrde: Svakom zdravstvenom radniku to bi trebalo biti normalno

Vijesti 03. lis 202118:35 > 19:57 0 komentara
covid potvrda
Davorin Visnjic/PIXSELL/ilustracija

Uvođenje obveznih covid-potvrda u sustave zdravstva i socijale u Dnevniku N1 komentirali su predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić i predsjednik Hrvatske komore medicinski sestara Mario Gazić.

“Covid-potvrde su zapravo reakcija na našu struku, da mi kao struka moramo raditi posao na način da nikome ne štetimo. Shvaćam da je to nešto što bi svakom zdravstvenom djelatniku trebalo biti normalno”, rekla je Čulinović Čaić.

Da su cijepljenje ili redovno testiranje u interesu zaštite pacijenata slaže se i Gazić, no ova mjerima nekima ipak nije dobro sjela.

VEZANE VIJESTI

“Postoji određena grupacija koju čine medicinske sestre koje se ne žele cijepiti i smatraju testiranje ucjenom. To nije ucjena, to je način kako ćemo pomoći i ne ugroziti pacijente. Mjera je privremena, vidimo da je dobro organizirana, mislim da ne bi trebalo biti problema. A što se tiče negodovanja, nije opravdano”, kaže Gazić.

Podsjeća da su neke zemlje uvele drastičnije mjere, odnosno obvezno cijepljenje za sve djelatnike u sustavu zdravstva. “Mislim da je ovo opcija koja je dana na odabir svim djelatnicima i osobno smatram da ne bi trebalo biti prijepora. Sve je u interesu pacijenata, mi smo tu zbog njih”, rekao je.

A za obvezno cijepljenje zalagalo se Hrvatski liječnički sindikat.

“To je stav više od 85 posto liječnika u Hrvatskoj. oni su svojim primjerom cijepljenja pokazali da zaista tako misle. To je nešto što bi svakom zdravstvenom radniku trebalo biti normalno. A što se tiče najavljenih tužbi, moguće je da će zadnju riječ imati Ustavni sud. Dovoljno je da se jedan takav slučaj pojavi i odmah će se razglasiti. Ustav ima članak u kojem jasno piše da se sloboda i prava mogu ograničiti zakonom u slučaju zdravlja većine, mi imamo takav zakon. Jedni se pozivaju da se ugroživaju njihova prava, ali su onda ugrožena prava nas koji smo cijepljeni. Imamo zakonsku osnovu za razrješenje takvih slučajeva, ali mislim da će na kraju svoje morati reći Ustavni sud”, smatra Čulinović Čaić.

Što ako se neki neće htjeti testirati, neće moći doći na posao prijete li onda sankcije pa čak i otkazi?

“Smatram da neće doći do sankcija, da nitko neće to sebi dopustiti. Trebamo spustiti loptu, smiriti tenzije. Moramo poduzeti sve što možemo u zaštiti zdravlja svih naših građana”, rekao je Gazić.

“Vjerujem da će zdrav razum zdravstvenih radnika prevladati. Cijepljenje je jedini način da se riješimo ove bolesti”, dodala je Čulinović Čaić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!