Ministar financija i guverner uoči uvođenja eura: Opskrbite se gotovinom

Vijesti 28. pro 202211:03 0 komentara
Patrik Macek / Pixsell

Održana je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Nakon sjednice izjave su dali guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, i ministar financija, Marko Primorac.

Ministar je ponovio da Hrvatska s početkom iduće godine ulazi u europodručje te da će prvih 14 dana siječnja trajati razdoblje dvojnog optjecaja, odnosno da će građani moći iznose plaćati u kunama, ali im trgovci povrat moraju izvršiti u eurima.

N1

U iznimnim situacijama ako netko nije mogao vratiti eure, može vratiti kune. “Radi se o situacijama u kojima se neki subjekti zbog udaljenosti, gdje su poslovnice banaka udaljenije, nisu bili u mogućnosti predopskrbiti”, rekao je Primorac.

Ministar je ponovio da će bankomati pojedinih banaka biti nedostupni pa je stoga uvedena mogućnost podizanja gotovine i na bankomatima drugih banaka bez naknada.

Primorac je građane pozvao i da se u novogodišnjoj noći opskrbe gotovinom.

Na tržnicama, pak, ne očekuju poteškoće. “Svi subjekti koji su uključeni u ovaj proces iskazali su spremnost, nitko nije iskazao poteškoće. Pojedine poslovne banke su već najavile da u određenom razdoblju neće možda raditi koji bankomat ili koja debitna kartica pa i ovom prilikom apeliramo na građane za razumijevanje, radi se o kompleksnom procesu i da to ne uzimaju u zlo i da naprave opskrbu gotovinom na vrijeme”, rekao je Primorac.

“I u uobičajenim okolnostima zna se dogoditi da neki bankomat nije u funkciji pa nitko zbog toga ne pravi probleme. Molim građane da razumiju da se radi o složenom procesu i da ako dođe do zastoja, ne radi se o sistemskom propustu ili grešci, nego je nemoguće istovremeno opskrbiti sve te bankomate”, rekao je Primorac.

N1

Vujčić je rekao da je u ovom trenutku opskrba gotovinom pri kraju. “Mi smo nabavili sve novčanice, distribuirali smo ih bankama, koje ih sada distribuiraju prema poduzećima i djelomično prema građanima, zajedno s Hrvatskom poštom i Finom”, rekao je Vujčić.

Dosad je otkovano 400 milijuna eura novčanica, rekao je guverner.

“Tko treba, neka se opskrbi gotovinom do 1. 1. Za vikend je dobro imati gotovine jer se radi tranzicija sustava pa neko vrijeme neće raditi kartice ni internetsko ili mobilno bankarstvo. Nakon toga bi sve trebalo funkcionirati normalno”, rekao je Vujčić, dodavši da će od 1. siječnja biti oko 2.700 bankomata koji će odmah izdavati eure.

“Ne bi trebalo biti problema oko gotovine. Bitno je i da se trgovci koji to još nisu napravili, da se u idućih par dana opskrbe s dovoljno gotovine, da već od 1. siječnja mogu normalno raditi”, rekao je Vujčić.

Do problema može doći ako se netko ne opskrbi gotovinom, zato je to jako važno. Opskrbimo se, tako da 1. 1. budemo spremni, poručio je guverner HNB-a.

Kovanice kuna, nakon isteka tri godine u kojima ih se može promijeniti, bit će korištene kao sirovine. “Vrijedne su prvo kao novac, a onda i kao sirovina”, rekao je Vujčić.

Što se, pak, novčanica kune tiče, one će biti uništene rezanjem, rekao je guverner.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!