Uzgajivač svinja: Ovo su najveći krivci za širenje afričke svinjske kuge

Vijesti 14. lis 202320:11 0 komentara

Antun Golubović, predsjednik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, govorio je u Dnevniku N1 o problemu afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Zatražio je ostavku ministrice Marije Vučković i ravnateljice Uprave za veterinarstvo Tatjane Karačić i istaknuo da je situacija katastrofalna i da će mnogi u Slavoniji postati socijalni slučajevi ako se nešto hitno ne učini.

“Imamo velik problem s afričkom svinjskom kugom koja se širi svakim danom. Iz Ministarstva stalno govore da je u pitanju ljudski faktor. Je, ali on se nalazi u Zagrebu – najveći krivac je ministrica Marija Vučković koja ne vlada situacijom i njena suradnica Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo, koje u tri-četiri dana nisu poduzele što su trebale. Afrička svinjska kuga se raširila i u Osječko-baranjskoj županiji. Nedavno smo imali sastanak u Brodsko-posavskoj županiji gdje je ministrica izjavila da ako kuga uđe u Osječko-baranjsku, da će tad ministrica priznati krivnju. To se dogodilo u četvrtak, danas je subota, nisam još čuo da je ministrica priznala krivnju i da je dala ostavku, ona i njeni suradnici”, rekao je Antun Golubović.

Ističe da traže odlazak ministrice: “Oni sa svojim radom stvaraju bazen jeftine sirovine za određenu mesnu industriju, znači indirektno pogoduju mesnoj industriji. Da bi mesna industrija profitirala, treba što jeftinije kupiti svinje s područja Slavonije pod cijenu uništenja svinjogojstva u Slavoniji.”

Komentirajući riječi premijera koji je istaknuo da je Vlada učinila sve da spriječi širenje svinjske kuge, Antun Golubović je rekao:

“Ako premijer tako misli, savjetujemo da odreže kugu u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, da dovede stručnjake koji znaju, a ne koji su podobni. Dovedite sposobne, a ne podobne. Ovako će se afrička svinjska kuga do nove godine proširiti cijelom Hrvatskom. Za ovu bitku nam trebaju generali, a ne desetari jer gubimo rat s afričkom svinjskom kugom. Ovo je izvanredno stanje. Ako premijer ne shvati, vrijeme će pokazati svoje.”

Naglašava i problem s divljim svinjama koje ne samo da ulaze u sela, već i u velike gradove. “Nakon ovoga će socijalna slika Slavonije biti još gora, bit će puno socijalnih slučajeva. Stalno spominju odštete za svinje – odgovorno tvrdim – 3. kolovoza su mi ubijene svinje, ni ja ni moji do danas nismo dobili jedan euro od države za odštetu, a ubijeno je na stotine svinja”, govori i dodaje:

“Ovdje nema politike. Ako ćemo pričati o politici, u istoj smo stranci Vučković i ja. Ovdje se radi o egzistenciji Slavonaca i cijele Hrvatske.”

Upitan za poruku premijeru na kraju je rekao:

“Teško ćemo zaustaviti virus jer se raširio. Izgubili smo ključnih prvih četiri do pet dana. Ovo je propast. Ovo je regionalna diskriminacija. Cijenimo i poštujemo premijera, ali mora donijeti odluke i vratiti građanima povjerenje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!