U utorak sastanak koalicije, HDZ ne vidi probleme s Miloševićem i Aladrovićem

Vijesti 21. velj 202208:07 > 21:40 3 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Sve se više spominje mogućnost rekonstrukcije Vlade, zbog istraga koje se pokreću protiv Plenkovićevih ministara. U subotu ujutro, naime, uhićen je sada već bivši ministar Darko Horvat. On se nalazi u Remetincu u jednomjesečnom istražnom zatvoru, koji mu je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Među okrivljenicima je i potpredsjednik Vlade Boris Milošević koji je premijeru stavio mandat na raspolaganje. Tu je i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Nejasno je što je s ministrom rada Josipom Aladrovićem, s obzirom na neslužbene informacije oko navodnog angažmana vezanog uz zapošljavanje u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dok mu je Aladrović bio na čelu.

TIJEK DOGAĐAJA

20:30 Medved pozvao DORH da jasno komunicira za što se terete pojedine osobe

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da neće biti novih izbora te da su Vlada i vladajuća koalicija stabilne. Također je pozvao DORH “da u ovoj, ali i u svim drugim situacijama nakon što provedu proces, jasno komuniciraju za što se pojedine osobe terete”.

Više pročitajte OVDJE.

18:30 Održano Predsjedništvo HDZ-a

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je nakon Predsjedništva HDZ-a da rekonstrukcija Vlade trenutno nije na stolu.

“Aktualna događanja nikako ne možemo povezivati s rekonsturkcijom Vlade. Predsjednik Vlade je mandatar i na njemu je da u svakom trenutku, ako procijeni da pojedini ministar ne ispunjava kriterije, predloži vladajućoj većini promjenu određenih ministara. U ovome trenutku to nije na stolu. Obnova je važna i smatramo da u ovom trenutku treba što prije imenovati novog ministra gratiteljstva. U ovom trenutku nema govora o rekonstrukciji Vlade. O tome nismo razgovarali”, rekao je Bačić.

Više o tome čitajte OVDJE.

17:09 Hajdaš Dončić: Ne vjerujem da Plenković i Pupovac nisu znali što radi Milošević

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić gostovao je u Newsroomu te je govorio o uhićenju ministra Horvata. “Mi vrlo jasno kao SDP kažemo, izbori odmah, ako je moguće”, rekao je.

Rekao je i kako SDP ne može utjecati na neke zastupnike, ali da je primijetio da većina misli da novi izbori nisu izgledni. “U cijeloj priči je zanimljiv taj odnos HDZ-a i SDSS-s, sada ispada da su zaista trgovačka koalicija. Ne vjerujem da Andrej Plenković i Milorad Pupovac nisu znali, ako je ovo točno, što radi potpredsjednik Vlade, Milošević. Vraćamo se na to jesu li oni direktno pogodovali. Po ovom ispada da jesu. Vidjet ćemo”, dodao je.

Više pročitajte OVDJE.

16:58 Čuraj: Vlada ima našu potporu za rekonstrukciju, izbor bi bili najlošija opcija za građane

HNS-ov Stjepan Čuraj komentirao je kratko situaciju nakon uhićenja bivšeg ministra Darka Horvata i sumnje da se još članova Vlade nalazi pod istragom.

“Ono što trebamo gledati je možemo li imati Vladu koja funkcionira, Vladu koja je stabilna. Ako idemo u tom smjeru, rekonstrukcija je možda jedan od načina i tu premijer ima našu podršku. Ako nemamo stabilnu Vladu, onda su izbori jedina opcija, a to mislim da je najlošija opcija za građane. Prije svega, što se tiče oporbe, bilo bi čudno imati oporbu koja ne zaziva nove izbore”, rekao je.

16:52 Glavašević premijeru: Nemaš li pametnijeg posla od cmizdrenja o oporbi?

Saborski zastupnik Bojan Glavašević na Facebooku je komentirao HDZ i Plenkovića. HDZ je podsjetimo, na kritike oporbe zbog činjenice da je uhićen jedan ministar, a da je drugi koji je k tome i potpredsjednik Vlade pod istragom, odgovorio napadom na oporbu i Milanovića.

“Čime se premijer bavi? Nekog poletarca iz mladeži HDZ-a tjera da skuplja izjave opozicije o HDZ-u i da piše neki amaterski, nečitki, logički trainwreck od statusa koji valjda nekoga treba uvjeriti kako je sve ok, samo eto opozicija nije”, napisao je među ostalim.

Više pročitajte OVDJE.

16:38 Oglasio se Boris Milošević

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević oglasio se na Facebooku prvi put nakon uhićenja sad već bivšeg ministra Darka Horvata.

“Uvijek sam postupao u skladu sa zakonom, ulažući sav svoj trud i politički rad u borbu protiv diskriminacije koja je nažalost prisutna u našem društvu, na svim područjima, uključujući razvijenost i ekonomsku održivost života na pojedinim područjima RH”, započeo je objavu na Facebooku.

Više pročitajte OVDJE.

Igor Soban/PIXSELL

15:38 “Horvat nakon ostavke namjerava u saborske klupe”

Bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je u subotu podnio ostavku na tu dužnost nakon što je uhićen zbog sumnji na zlouporabu položaja i ovlasti namjerava aktivirati saborski mandat, doznaje se od njegova branitelja koji priprema zahtjev.

Odvjetnik Vladimir Terešak potvrdio je u ponedjeljak Hini da priprema zahtjev kojeg će poslati u Sabor čim mu ga sutra potpiše Horvat čiji bi se saborski mandat trebao aktivirati nakon što to potvrde Mandatno-imunitetno povjerenstvo i zastupnici.

Više pročitajte OVDJE.

15:35 Hoće li doći do rekonstrukcije Vlade? Sastaje se Predsjedništvo HDZ

U pondjeljak u 16 sati održava se sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Izjave nakon sjednice pratite uživo na N1 televiziji i na našem portalu.

Po dolasku na sjednicu, potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić je na pitanje je li vrijeme za rekonstrukciju Vlade odgovario “to će reći premijer”. Premijer Andrej Plenković nije htio davati izjave prije sjednice.

Više pročitajte OVDJE.

14:53 Jakšić o Hrebaku, Pupovcu i Čačiću: Totalno lupetanje i varanje građana

Uhićenje sada već bivšeg ministra Darka Horvata otvorilo je pitanje hoće li se ići na prijevremene izbore. Sa SDP-ovim zastupnikom Mišelom Jakšićem razgovarali smo o tome je li vjerojatniji scenarij da će se ići s rekonstrukcijom sadašnje HDZ-ove Vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem ili će ista pasti te će se na izborima odlučiti o novoj vladajućoj većini.

Na pitanje hoće li SDP dati potpise Mostovoj inicijativi za raspuštanjem Sabora, Mišel Jakšić je odgovorio da je SDP prvi izašao s tezom da je ovo vrijeme za prijevremene parlamentarne izbore.

“Ako želimo ostati demokratsko društvo, minimum je da vratimo mandat građanima ove zemlje. Ne možemo reći da je normalna zemlja gdje se ministri uhićuju, a ne zna se koliko ih je još pod istragom. Vjerujem da će kroz koji dan oporba imati svoj zajednički stav kako želimo nastupati prema ovoj političkoj krizi”, kazao je Jakšić.

Više čitajte OVDJE.

14:23 Burno u HDZ-u: Ili će Plenković sam maknuti ministre ili će Vlada pasti

Dok većina HDZ-ovaca i premijer u javnim istupima tvrde da se ne događa ništa dramatično, dio utjecajnih HDZ-ovaca kaže da guranje glave u pijesak neće pomoći. Traže odlazak čak šest ministara…

Ne dijele svi u HDZ-u optimizam Andreja Plenkovića o tome da je sve stabilno i da Vlada neće imati nikakvih problema. Te poruke odašilju HDZ-ovci koji i kao njihov šef, problematiziraju zašto je sve dospjelo u javnost, ali i koalicijski partneri.

No, postoji dio HDZ-ovaca koji smatraju da Plenković mora ići u veću rekonstrukciju Vlade, maknuti sve problematične ministre i da jedino tako može sačuvati Vladu.

Više pročitajte OVDJE.

14:02 HDZ oštro po oporbi: Izveli su verbalni salto mortale

Iz HDZ-a su oštro napali oporbene zastupnike koji su, kako su iz HDZ-a napisali na Facebooku, prvo govorili da ta stranka “drži šapu” na pravosuđu, da bi nakon uhićenja Darka Horvata izveli “verbalni salto mortale” i potpuno promijenili ploču.

Više pročitajte OVDJE.

13:45 Sutra sastanak koalicije

Sastanak koalicije bit će sutra u 12 sati, potvrđeno je iz Vlade, a danas će se u 16 sati održati redovita sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjednišva HDZ-a.

13:15 Lijevo-liberalna oporba traži prijevremene izbore

Saborski zastupnici lijevo-liberalne oporbe u ponedjeljak su zatražili raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i najavili da će potpisati inicijativu za raspuštanje Sabora, nakon uhićenja ministra Darka Horvata i istrage potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

Izjave premijera Andreja Plenkovića u subotu, nakon uhićenja Horvata, osumnjičenog da je nezakonito dijelio 2,6 milijuna bespovratnih poticaja, lijevo-liberalna opcija ocijenila je danas skandaloznim i nezapamćenim pritiskom na pravosuđe.

Više pročitajte OVDJE.

12:49 Macan: Naglo smo promijenili standarde u subotu

Politički analitičar Krešimir Macan u N1 Studiju uživo komentirao je aktualne događaje.

“Puno je problema. Naglo smo promijenili standarde u subotu, ministri ne znaju zašto su optuženi, jedino zna Horvat. Apsurdna je situacija. Nisu trebali pročitati u novinama, to je kršenje zakona. Netko treba gnjaviti DORH tko pušta informacije. Treba imati dokaze, ovo sve može biti spinanje. Ovo je linč kroz medije bez da ljudi znaju za što ih se tereti. Hrvoj-Šipek koristi staru priču Bajića, ali bez da je informirala ikoga u Vladi, s obzirom na to da je bila osramoćena. Sad je to pojačana reakcija. Jasno je zašto je uhićen Horvat.”

Više pročitajte OVDJE.

N1

12:42 Selak Raspudić: Milošević nema pravo glasa, a tata Pupovac je znao što se događa

Saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić, gostovala je u N1 Studiju uživo te je komentirala najnovija uhićenja.

Na početku je rekla kako Most nije najglasniji što se tiče raspisivanja novih izbora:

“Mi smo najbrži i najkonkretniji jer smo povukli potez koji je nužan u ovoj situaciji. Mi ćemo te potpise skupljati pa ćemo vidjeti tko pušta prazne priče, a tko je doista spreman izaći na izbore i testriati svoju snagu na izborima”, rekla je.

Više pročitajte OVDJE.

12:35 Čačić: Vladu još podržavamo samo zbog oporbenih političara poput Selak Raspudić

Koalicijski partner HDZ-a i šef Reformista, Radimir Čačić, gostovao je na N1 povodom uhićenja i smjene ministra Darka Horvata te vijesti da je potpredsjednik Vlade, Boris Milošević, svoj mandat stavio na raspolaganje.

Upitan hoće li preživjeti ova Vlada, Čačić je rekao da hoće. “Sasvim sigurno će preživjeti, pitanje je samo hoće li preživjeti s nama ili bez nas”, rekao je Čačić.

“Jedino što nas još drži u podršci ovoj Vladi su oporbeni političari kakva je bila tu (Marija Selak Raspudić, op.a.)”, rekao je Čačić. “Kad gospođa bude 8 ili 9 puta izabrana u Sabor, onda neka mi nešto dođe govoriti o politici”, rekao je Čačić.

Više pročitajte OVDJE.

12:33 Sabor promijenio plan

Hrvatski sabor u ponedjeljak je promijenio plan rada iz kojeg je ispala rasprava o opozivu Darka Horvata s dužnosti ministra graditeljstva planirana za srijedu, budući da je Horvat razriješen nakon što je uhićen zbog sumnji na zlouporabu položaja i ovlasti.

Više čitajte OVDJE.

11:51 Škoro: Ovo bi mogla biti priča o Zeki i potočiću

U N1 studiju uživo situaciju je komentirao Miroslav Škoro.

“Ako HDZ zamislimo kao potočić, ovo može biti priča o Zeki i potočiću, ali vidjet ćemo što će donijeti budućnost… Mislim da ova uhićenja neće promijeniti ništa”, rekao je Škoro.

Više čitajte OVDJE.

11:39 Odlučeno tko će mijenjati Horvata

Uhićenog i razriješenog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata, do imenovanja novog ministra, kako doznaje Jutarnji, najvjerojatnije mijenjat će državna tajnica u tom ministarstvu Dunja Magaš.

Više čitajte OVDJE.

11:24 Kekin: Jedino rješenje prijevremeni izbori

“Jedino rješenje su prijevremeni izbori. Razgovaramo od subote s progresivnom oporbom i tu smo svi suglasni”, rekla je Ivana Kekin.

11:13 Reakcije na Miloševićev potez

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević stavio je premijeru mandat na raspolaganje, rekao je za N1 SDSS-ov Milorad Pupovac. Stižu i prve reakcije.

Među prvima je na društvenim mrežama reagirala bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je napisala: “Davanje mandata na raspolaganje ne znači ništa. Zakoni poznaju instituciju davanja ostavke. Svi mandati svih ministara su uvijek na raspolaganju. Nije teško.”

Više čitajte OVDJE.

11:09 Habijan: Nevjerojatno je jedino da od subote imamo live stream istrage

HDZ-ov Damir Habijan gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao situaciju u Vladi. Na pitanje hoće li premijer razriješiti Borisa Miloševića, Damir Habijan je rekao: “Mislim da je premijer jasno rekao da svaki ministar u svakom trenutku ima mandat na raspolaganju, na premijeru je odlučiti o tome. U Miloševićeve razloge ne mogu ulaziti.”

Više čitajte OVDJE.

11:05 Butković: Moje sposobnosti su srednje razine, ne mogu ništa preuzeti

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, komentirao je smjenu ministra Darka Horvata, kao i mogućnost rekonstrukcije Vlade, istaknuvši da je parlamentarna većina stabilna.

“Mogu reći samo ono što znam, ono o čemu je govorio i premijer, da je stabilna parlamentarna većina. Mi ćemo danas imati stranačke sastanke. Ne mogu govoriti o ničemu, nego da je stabilna parlamentarna većina, da će stranka o tome svemu raspraviti, o novonastaloj situaciji i da će se odgovarajuće odluke donijeti”, rekao je Butković.

Više čitajte OVDJE.

10:46 Grmoja: Zašto nije uhićen etnobiznismen desetljeća, Milorad Pupovac?

Mostov Nikola Grmoja komentirao je izjavu Milorada Pupovca da je potpredsjednik Vlade Boris Milošević dao mandat na raspolaganje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, a nakon što je otkriveno da je imao ulogu u namještanju postupka dodjele proračunskih sredstava poduzetnicima zbog čega je u subotu uhićen ministar Darko Horvat.

Više čitajte OVDJE.

10:37 Prva reakcija Vlade: Mandati svih ministara uvijek su na raspolaganju

Nakon što je Milorad Pupovac za N1 rekao da je potpredsjednik Vlade Boris Milošević stavio mandat na raspolaganje, iz Vlade podsjećaju kako je premijer i na zadnjoj konferenciji za medije rekao kako su mandati svih ministara uvijek na raspolaganju predsjedniku Vlade, od prvog dana, pa tako i u ovim okolnostima. Isto vrijedi i za Aladrovića i za Miloševića, poručuju iz Vlade za Jutarnji.

10:28 Zekanović: Plenković ima dovoljno ruku

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović rekao je u Novom danu da vjeruje kako do preslagivanja unutar parlamentarne većine Andreja Plenkovića neće doći.

“Vlada ima stabilnu većinu. Cijela priča se vrti oko ultimatuma i kvazi ucjena Radimira Čačića koji ima samo jedan mandat. Kad bi Reformisti odlučili ne podržati Vladu, Vlada bi išla dalje. Vlada je stabilna”, ustvrdio je.

Više čitajte OVDJE.

10:18 Uskok u zadnji tren odustao od uhićenja Borisa Miloševića

Uskok je u zadnji tren odustao od uhićenja potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, piše u ponedjeljak Večernji list, ističući da bi uhićenje više ministar izazvalo pad vlade.

Više čitajte OVDJE.

9:25 Pupovac: Milošević premijeru dao mandat na raspolaganje

“Boris Milošević je čovjek iznimnih moralnih kvaliteta. Častan čovjek. I on sigurno zna što je najbolje za njega, najbolje za Vladu i najbolje za stranku i zbog toga je svoj mandat stavio na raspolaganje predsjedniku Vlade”, rekao je Milorad Pupovac za N1. “Ovoga trenutka moramo znati što se stavlja na teret, kako se razvija cijeli postupak i onda raspravljati o svemu o čemu ozbiljni ljudi u politici raspravljaju. Zasad nemamo sve detalje”, rekao je Pupovac, dodavši da Milošević ima potporu.

Više čitajte OVDJE.

9:19 Maja Đerek o uhićenju Darka Horvata

Zviždačica Maja Đerek oglasila se priopćenjem oko uhićenja bivšeg ministra Darka Horvata. “Sada kada je gospodin Horvat u Remetincu postavlja se pitanje – hoće li Vlada Republike Hrvatske, a koja je imenovala Renatu Sabo za vršiteljicu dužnosti, konačno reagirati na gore navedene nezakonitosti te hoće li Renata Sabo i dalje ostati direktorica Državnih nekretnina na temelju lažiranih referenci, a po preporuci USKOK-ovog osumnjičenika”, napisala je, među ostalim.

Više pročitajte OVDJE.

8:40 Komentar Domagoja Novokmeta

Bit će ovo dugačak dan za Andreja Plenkovića, njegovu Vladu, ali i za HDZ, jer niz je otvorenih pitanja nakon uhićenja koje je obilježilo vikend.

Pitanje koje stoji pred Plenkovićem je koji politički potez sada povući da se osigura od novih šokova, jer povijest nas uči da pokajnici i nagodbe nikad ne dolaze sami, a to znači da bi u različitim krakovima afere koji se šire oko Josipe Rimac, možda proširene iskaze mogli dati i drugi ljudi i to bi moglo potecijalno ugroziti i druge ministre u Vladi.

Više pročitajte OVDJE.

8:10 “Čovjek je osuđen, a postupak nije praktički niti počeo”

Dražen Bošnjaković (HDz) rekao je jutros na Hrvatskom radiju da će se još vidjeti hoće li se ići u rekontrukciju vlade. Kaže da prvo treba obaviti razgovore s koalicijskim partnerima i da treba pustiti vremenu kako će se stvari odvijati.

“I ranije smo svjedočili spektakularnim hapšenjima i suđenjima, gdje na koncu nije bilo ništa. Vidjet ćemo što će donijeti vrijeme”, rekao je Bošnjaković.

Smatra da je premijer s pravom postavio pitanje zašto su sve informacije došle u javnost. Misli da to nije dobro za sami postupak jer može doći do pritiska na pravosuđe. “Sada smo došli u situaciju da je čovjek osuđen, a da postupak nije praktički niti počeo”, rekao je, prenosi HTV.

8:05 Je li tajming Horvatova uhićenja zbilja ‘čudan‘?

Zašto su USKOK i policija u subotu ujutro upali u kuću aktualnog ministra Darka Horvata i uhitili ga? Je li to čudan, “nimalo neutralan” tajming, kako je to na konferenciji za medije izravno naveo premijer Andrej Plenković?

Iz dosad dostupnih materijala čini se da ipak nije, piše Jutarnji list.

Naime, u međuvremenu se ispostavilo da su istražitelji već neko vrijeme radili na tom predmetu, i to nakon što su iz mobitela Ane Mandac izvukli opsežne prepiske na temu isplate bespovratnih poticaja, a iz koje je proizlazilo da je bilo nezakonitih utjecaja, kako ministra Horvata, tako i drugih sad osumnjičenih osoba. Kako bi do kraja raščistili cijeli slučaj, istražitelji su najprije odlučili ispitati više djelatnika nekadašnjeg Horvatova ministarstva te su na taj način još više učvrstili dokazni materijal, posebno u odnosu na Horvatovu bivšu pomoćnicu Anu Mandac preko koje se sve odvijalo. Na koncu su odlučili ispitati i samu Anu Mandac, a to se, prema dostupnim informacijama, dogodilo u petak.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare