Plenković o obuci Ukrajinaca: To je jedino ispravno, sve drugo bi bilo nemoralno

Vijesti 28. stu 202217:50 0 komentara
N1

U središnjici HDZ-a održana je sjednica šireg Predsjedništva stranke. U izjavi za medije premijer Andrej Plenković osvrnuo se na teme o kojima su razgovarali na sjednici.

Premijer Plenković rekao je kako u utorak očekuje izglasavanje državnog proračuna za 2023. u Hrvatskom saboru te poručio kako prihvaćanjem i oporbenih amandmana Vlada pokazuje otvorenost za sugestije oporbe.

“Kao Vlada prihvatili smo 10 amandmana koji dolaze od članova HDZ-a, parlamentarne većine, ali i oporbe. Sve skupa oni su vrijedni oko 9,5 milijuna eura, dakle to su ozbiljni amandmani u smislu težine prijedloga i tako pokazujemo otvorenost za sugestije nekih od oporbenih zastupnika i stranaka, što smatramo dobrim i očekujemo da se sutra tijekom dana izglasa proračun”, najavio je Plenković.

Osvrnuo se i na susret s bavarskim premijerom i austrijskim kancelarom.

“Zadovoljni smo i posjetom terminalu LNG-a u Omišlju. Ogroman interes i jedne i druge zemlje za suradnju po pitanju povećanju kapaciteta LNG terminala”, kazao je Plenković.

VEZANA VIJEST

Plenković podsjetio da je prošli tjedan Hrvatskom saboru upućen prijedlog za sudjelovanje Hrvatske u EUMAM-u nakon što je vlada na temelju odluke koju su donijele članice EU-a iskazala načelnu spremnost za sudjelovanje.

“Podsjećam da ovo nije nikakva vježba koja će trajati dva tjedna, nego misija koja će trajati najmanje dvije godine te u kojoj će sudjelovati mnoge zemlje. Imat ćemo vrlo zanimljivu raspravu i glasanje na tu temu”, rekao je.

Izrazio je i zadovoljstvo trenutnim rejtingom stranke koji ocjenjuje kao ohrabrenje i poticaj da nastave dalje sa svojim aktivnostima.

Odgovarajući na pitanja na čije glasove računaju oko prijedloga za sudjelovanjem Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika, Plenković je kazao:

“Smatramo normalnim i prirodnim ako je nekom okupiran teritorij, stradalo je puno ljudi, organizirani su lažni referendumi, ako se nekom uništava energetska infrastruktura, ako se zbog toga svi mi suočavamo s krizama, sve su to stvari koje utječu na naš život. Postoji i naše iskustvo kada smo bili žrtva velikosrpske agresije. Smatram da je naša odluka ispravna, moralna, sukladna međunarodnom pravu i zastupa hrvatske interese. Sve što ovdje radimo je jedino ispravno i jedino moguće. Sve drugo što bi činili bi bilo nemoralno i krivo. Svi će članovi vladajuće većine biti za, a kako će oporbeni zastupnici glasati, nije naš problem. To je njihov problem, njihova tema i odgovornost. Njih morate pitati.”

VEZANA VIJEST

“Imate pojedine oporbene stranke koje na nizu drugih pitanja vape za odlučivanjem umjesto Vlade. Ovdje se najradije ne bi miješali. To su ovi isti koji su prije mjesec dana radili selfije s Ruslanom Stefančukom, predsjednikom Vrhovne rade Ukrajine. Sada je prilika da se taj selfi i aplauz pretoči u dio preuzimanja političke odgovornosti”, rekao je pa dodao da su tvrdnje da time dovlačimo rat u Hrvatsku smiješne i jadne.

Rad nedjeljom

Premijer se u izjavi osvrnuo i na današnju sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Upitan zašto će se definirati da se radna nedjelja plati 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu, ali ne i blagdan, odgovorio je kako “idu u paketu” kada je riječ o Zakonu o trgovini, koji ima za cilj regulirati rad nedjeljom, i Zakon o radu, koji će propisati da se rad nedjeljom plaća 50 posto više.

“Što se tiče blagdana, to će biti predmet za razgovore koji će se voditi sa sindikatima. Ne želimo sve regulirati zakonom, nego želimo nešto ostaviti i da se pregovara”, poručio je Plenković.

Na pitanje je li ušlo u zakon da radnici koji odbiju raditi nedjeljom ne mogu dobiti otkaz nije htio odgovoriti, već je najavio kako će to objasniti ministar rada Marin Piletić u četvrtak na sjednici Vlade.

Pitanje o 11 milijuna kuna za vještačenje u Agrokoru je za DORH

Upitan hoće li propasti 11 milijuna kuna koje je DORH dao poljskoj tvrtki za vještačenje u Agrokoru, odgovorio je kako je to pitanje za DORH.

Od ostalih tema, Plenković je, između ostalog, izrazio kako su zadovoljni zadnjim izvješćem Nacionalnog vijeća za uvođenje eura gdje je iskazana spremnost niza aktera koji su mjesecima radili na pripremi kako bi zamjena kune za euro počela dobro funkcionirati od 1. siječnja.

Osvrnuo se i na vijesti Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a u trećem kvartalu za 5,2 posto, koji im uz rast i u prva dva kvartala daje pravo za procijeniti da ćemo na godišnjoj razini u 2022. rast ostvariti oko šest posto, sukladno predviđanjima.

“Kada to stavimo u kontekst izvrsnih rezultata turističke sezone, potrošnje, izvoza, agilnosti hrvatskih poduzetnika, doprinosa radnika i povežemo s investicijskim kreditnim rejtingom, onda možemo reći da hrvatska ekonomija u širom kontekstu nošenja s energetskom, prehrambenom i inflatornom krizom, uz izlazak iz covid krize, pokazuje značajnu otpornost”, naveo je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!