Nađena crna kutija. Dio letjelice ukazuje na eksplozivnu napravu?

Vijesti 12. ožu 202209:22 > 20:40 3 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Bespilotna letjelica provela je u noći s četvrtka na petak nekoliko minuta u zračnom prostoru Hrvatske, a zatim se srušila u glavnom gradu, Zagrebu. Sve ovo izazvalo je veliku uznemirenost stanovnika. Dron je preletio zračnim prostorom triju članica NATO-a, a nitko nije reagirao. Još uvijek se ne zna ni čija je letjelica. Mjesto pada u subotu ujutro obišao je premijer Andrej Plenković s ministrima. Novinarima je rekao kako smatra da smo u ozbiljnoj i velikoj nesreći imali i mnogo sreće jer nitko nije stradao. Ostaci letjelice danas bi trebali biti iskopani i odneseni na tajnu lokaciju na kojoj će ih stručnjaci analizirati.

Medved o padu drona u Zagrebu: Svaki detalj je važan

Dron preletio tri zemlje NATO-a i tresnuo u Zagreb. Netko je zakazao! Tko?

FOTO Pogledajte kako izbliza izgleda letjelica koja je pala u Zagrebu

Tijek događaja

20:00 Nađena crna kutija

Načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je kako je u subotu poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

Više pročitajte OVDJE.

19:47 Plenković i šef NATO-a zajedno će raditi na istrazi pada drona u Zagrebu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg radit će zajedno s hrvatskim nadležnim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu, objavio je na Twitteru dan nakon incidenta odgovarajući na zahtjev hrvatskog premijera.

“Razgovarao sam s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o jučerašnjem incidentu s dronomu Zagrebu”, napisao je Stoltenberg u reakciji na zahtjev premijera za istragom.

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141 lansirana je iz Ukrajine te je preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla do Zagreba gdje se srušila u četvrtak navečer pri čemu nije bilo žrtava već je pričinila materijalnu štetu.

Plenković je zatražio da NATO “utvrdi činjenice o ovom ozbiljnom incidentu” na što je Stoltenerg pozitivno odgovorio.

“Dogovorili smo se ostati u bliskom kontaktu i zajedno utvrditi činjenice, odgovorio je Stoltenberg.

Plenković je također izvijestio da će Hrvatska intenzivirati komunikaciju sa saveznicima kako bi se ovakve situacije ubuduće spriječile.

Hrvatski premijer putuje u srijedu u Madrid na sastanak sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom koji je u listopadu posjetio Zagreb i tom će prigodom obići i vojnu bazu NATO-a i sastati se tamošnjim zapovjednikom vezano uz nadzor zračnog prometa.

Španjolsku vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenu 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, NATO savez koristi za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku.

Plenković je u subotu posjetio mjesto pada letjelice u Zagrebu i rekao da “očito nije bilo dobre reakcije članica NATO-a što “upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a, jer ovo je zračni prostor NATO-a, rumunjski, mađarski  i hrvatski i ovakvu situaciju ne možemo niti tolerirati, niti ni se ona trebala dogoditi”.

19:00 Zapovjednik za N1: Aposlutno bi se mogli dići MIG-ovi zbog ovakve letjelice

Zvonimir Rogić, zapovjednik obavještajne pukovnije, koja sudjeluje u očevidu na mjestu pada letjelice, gostovao je u Dnevniku N1 Televizije. S njime je razgovarala naša Katarina Brečić. Za početak je govorio o tome kako napreduje izvlačenje letjelice, ali i što da je uočena prije pada.

Više pročitajte OVDJE.

17:57 Vatrogasci pile drvo iznad kratera

Vatrogasci su još na terenu, pile drvo iznad kratera, javlja Index.

17:41 Oglasio se premijer Plenković

“U razgovoru sam izvijestio Jensa Stoltenberga o padu drona u Zagrebu te aktivnostima nadležnih tijela. Zatražio sam da NATO utvrdi činjenice o ovom ozbiljnom incidentu. Hrvatska će intenzivirati komunikaciju sa saveznicima kako bi se ovakve situacije ubuduće spriječile”, objavio je na Twitteru.

16:17 Policija je proširila prostor na kojem se vrši očevid, podižu se automobili

Policija je proširila prostor na kojem se vrši očevid i pomaknula traku tako da novinari i građani sad moraju biti još dalje.

Također, podižu se automobili koji se nalaze na obližnjem parkiralištu. Automobile podiže pauk Zagrebparkinga.

16:06 Upravitelj doma: Nema potrebe za traženjem alternativnog smještaja

S obzirom na evakuaciju studenata iz prvog paviljona Doma Stjepan Radić, upravitelj Doma Boženko Ćosić smiruje situaciju.

“Neće biti potrebe za traženjem alternativnog smještaja, studenti se vraćaju u prvi paviljon jer će se akcija prekinuti čim padne mrak. Nadam se da će to biti do 18 sati danas, a sutra možda opet bude bilo potrebe za napuštanjem prvog paviljona sve dok se akcija izvlačenja ne okonča. Tim studentima je ponuđen obrok i čaj u Pizzeriji, odnosno brzoj menzi tu na Savi, a mogu boraviti i u dvorani Pauk”, pojašnjava za Jutarnji list Ćosić dodajući da je informaciju o evakuaciji domska Uprava dobila iznenadno, baš kao što je bila iznenadna i cijela novonastala situacija.

Ćosić još dodaje da je u pitanju samo dekomodacija u obliku evakuacije i da ne može ni zamisliti što bi bilo da je dron pao par metara dalje, na prvi paviljon ili u klub Roko gdje je tada bilo puno studenata povodom Međimurske večeri. Inače, o svemu studente obavještava Studentski odbor Sava, koji je u kontaktu s Upravom, preko Facebook grupe doma. Tamo studenti iz drugih paviljona nude kolegama da dođu kod njih da ne moraju biti u dvorani ili menzi.

13:30 Evakuirani studenti iz SD Stjepan Radić

Evakuirani su studenti iz jednog od paviljna Studentskog doma Stjepan Radić, onoga koji je najbliži mjestu pada drona. Studenti ne znaju kad će se moći vratiti u svoje sobe.

Ovu informaciju potvrdio je Studentski odbor Sava. Više pronađite OVDJE.

12:55 Medved o padu drona u Zagrebu: Svaki detalj je važan

Na pitanja o padu drona u Zagrebu, ministar Tomo Medved kaže: “Od trenutka kad smo doznali za taj incident, svo vrijeme jučer i danas smo analizirali svaki detalj preleta, rutu kojom se kretao i sve vezano uz taj objekt, tu bespilotnu letjelicu. Jutros smo obišli mjesto pada gdje se provode istražne radnje. Imamo određenih nepoznanica oko lokacije ispaljivanja letjelice, pričekajmo da izvadimo iz zemlje samu letjelicu i dođemo do sadržaja. Nadam se da ćemo iz toga moći vidjeti mnogo korisnih detalja.”

11:00 Vidović Krišto o padu drona: Vidjeli smo da ne postoji apsolutna sigurnost

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto u Novom danu komentirala je pad bespilotne letjelice u Zagrebu.

Na pitanje je li državni vrh zakasnio s reakcijom, kaže: “Ova Vlada na svim primjerima pokazuje kako je neodgovorna prema građanima i državi.”

Više čitajte OVDJE.

10:00 Prije nekoliko dana isti dron Tupoljev pao i u Ukrajini?

Prije nekoliko dana isti dron pao je i u Ukrajini, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je Tupoljev Tu-141 (Striž) koji se u četvrtak navečer srušio u Zagrebu jedan od relikata ostavštine SSSR-a.

Riječ je o nekadašnjem dronu Crvene armije, od kojih je njih nekolicina nakon raspada SSSR-a ostala u Ukrajini i koje su ukrajinske zračne snage 2014. godine, nakon početka ratnih sukoba u istočnim pokrajnama Doneck i Luhansk, revitalizirale kako bi ih mogli koristiti u sukobu s proruskim separatistima.

Više čitajte OVDJE.

9:55 Zvonko Zubak o padu drona: Ovo ima baš ruski potpis

Gost Novog dana N1 televizije bio je nekadašnji trgovac oružjem Zvonko Zubak. Sa Sandrom Križenac razgovarao je o padu bespilotne letjelice u Zagrebu za koju se još uvijek ne zna čija je, ali je njen prelet kroz zračni prostor triju članica NATO-a izazvao zabrinutost i otvorio mnoga pitanja o sigurnosti zemalja Sjeveroatlatnskog saveza.

Više pročitajte OVDJE.

9:05 Analitičar o padu drona: Ovo nam je pokazalo koliko smo bliski sukobu u Ukrajini

Politički analitičar Jakov Žižić u Novom danu je govorio o padu letjelice u Zagrebu, a osvrnuo se i na rusku invaziju na Ukrajinu koja je ušla u 17. dan.

Komentirajući pad bespilotne letjelice u Zagrebu, Žižić je naveo da je potrebno istražiti cijelu situacije te ako se uoče propusti u zražnoj obrani, da se to ukloni.

Više čitajte OVDJE.

N1

9:00 Plenković na mjestu pada drona

“Je li ovo bilo slučajno, je li bila greška ili je bilo namjerno, to sada ne znamo. Najprije će se pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li u njoj nekih vrijednih podataka. Istodobno ćemo komuncirati i s drugim državama. Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a. Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bilo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU-a i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na glavni grad, na gusto naseljen dio grada”, rekao je u subotu ujutro predsjednik Vlade Andrej Plenković prilikom obilaska mjesta pada drona.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare