Vanđelić: Organizirana nekonstrukcijska obnova najbolji dio novog zakona

Vijesti 25. lis 202113:48
Izvor: N1

Ravnatelj Fonda za obnovu, Damir Vanđelić, za N1 je komentirao javni poziv objavljen na internetskoj stranici Fonda, a koji se tiče nekonstrukcijske obnove zgrada oštećenih u potresu.

“Ovo će sigurno pomoći da se tisuće zgrada koje još uvijek imaju potrebu za nekonstrukcijku obnovu današnjim javnim pozivom koji je objavljen na internetskoj stranici Fonda i gdje se po obrascima može u jedinicama lokalne samouprave u Krapinsko-zagorskoj županiji i u Gradu Zagrebu mogu predavati obrasci za nekonstrukcijsku obnovu, odnosno, iskaz interesa za nekonstrukcijsku obnovu”, rekao je Vanđelić.

Istaknuo je da taj javni poziv, koji je utemeljen na predloženom članku izmjena Zakona o obnovi, definira da se može krenuti u organiziranu nekonstrukcijsku obnovu, dodavši da to smatra jednom od najboljih stvari novog zakona.

“Ovdje govorimo o nekonstrukcijskoj obnovi, obnova krovova, dimnjaka, zabatnih zidova, okna dizala… To je najčešći oblik potresnih oštećenja i očekujemo da će se javiti nekoliko tisuća zgrada, stoga je ovaj prvi poziv za iskaz interesa namijenjen tome da prioritiziramo te obnove i napravimo prometnu regulaciju, pogotovo u Zagrebu, gdje smatramo da će zbog dizalica biti neophodno voditi brigu i o prometnoj regulaciji u gradu. To je dobra vijest, takve bi slike od siječnja trebale postati redovite, dok ne saniramo kritične elemente koji prijete sigurnosti građana”, rekao je Vanđelić.

Upitan što to znači, Vanđelić je rekao da organizirana obnova donosi to da se može raditi na jeftiniji način, a građanima je i to olakšano, budući da Fond u stopostotnom iznosu financira nekonstrukcijske obnove.

Što se tiče troškova, očekuje se da će nekonstrukcijska obnova koštati oko 200 milijuna kuna, ali precizniji će podaci biti dostupni za 20 do 30 dana, rekao je šef Fonda.

“Fond za obnovu ima detaljno objavljene sve ugovore, naša prosječna cijena za uklanjanje je 237 kuna po metru kvadratnom, uključivo PDV, unutra su uključeni i troškovi zbrinjavanja otpada”, rekao je Vanđelić.

Upitan koliko će sve to trajati, Vanđelić je rekao da je redovan rok za izgradnju obiteljske kuće oko sedam do 12 mjeseci. “Dali smo rok da se kaže od odluke koju Fond dobije koliko zaista treba vremena. Da bi se krenula raditi zamjenska kuća, treba obaviti geodetske radove, a sad radimo i geomehanička istraživanja, da vidimo strukturu tla, a tek onda se pristupa projektiranju i izvođenju. Mislim da je to realan rok i prva ta kuća bit će useljiva do kraja rujna i početkom listopada iduće godine”, rekao je Vanđelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar