Damir Vanđelić: 12 tisuća zahtjeva za obnovu mjesecima stoji u Ministarstvu

Vijesti 01. lis 202109:35 > 12:212 komentara
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Šef Fonda za obnovu, Damir Vanđelić, komentirao je danas izmjene Zakona o obnovi.

Vanđelić kaže da treba još jednom provjeriti svaki proces vezan za obnovu.

“Javnu raspravu treba produljiti na 15 do 20 dana kako bi svi imali vremena dobro proučiti zakon. On je kompleksan, sad treba potvrditi da on ubrzava procese i štiti interes države”, kaže Vanđelić koji je na 17 stranica napisao prijedloge Fonda za poboljšanje sadašnjih procesa.

“U segmentima gdje podržavamo da se odigraju ubrzanja, dali smo dodatna pojašnjenja i tehničke prijedloge kako to učiniti”, rekao je novinarima.

“Oko određenih stvari imamo dodatnih prijedloga” kaže.

Uska grla

Prema njegovim riječima još uvijek postoje uska grla u procesu obnove.

“Ono na što smo cijeli vrijeme upozoravali je da bude brzo, antikoruptivno, da se državni novac troši pažljivije. Planira se utrošiti 120 milijardi kuna u 10 – 12 godina. Sustavi kontrole moraju biti bolji nego ikad prije, treba ih osnažiti, ali ne na način da usporavaju procesi.

Transparentnost – ne postoji jedinstven sustav izvještavanja i ne može se vidjeti što ostala tijela rade u obnovi. Mi u Fondu smo svaki relevantan dokument objavili na webu i sad radimo na osiguranju tražilica. Smatram da bi svi trebali imati tako transparentan sustav kao mi”, govori.

“Javna nabava traje dva do dva i pol mjeseca, mi se danas nalazimo mnogo više mjeseci od početka obnove. Javna nabava nije glavno usko grlo u obnovi, ali moglo bi biti kad dođu stotine i tisuće zahtjeva”, smatra šef Fonda za obnovu.

“Što je od naših prijedloga usvojeno? Prijedlog da možete raditi pojedinačnu nabavu za svaku zgradu i da se limiti javne nabave dignu. Nije usvojeno da kada se dižu pragovi jednostavne nabave, da u tom slučaju mora biti obvezna objava na elektronskom oglasniku javne nabava”, govori.

“Ako ćemo samo podići javnu nabavu na prag od 39 mlijuna kuna i postupati kao do sada, to bi mogao biti veliki problem i mislim da na ovom iznosu novaca to nije prihvatljivo”, kaže.

Može bolje

O izjavi ministra Darka Horvata da Fonda može raditi bolje kaže: “Siguran sam da možemo raditi bolje. Mi smo novi, svi zaposlenici koji su došli u Fond – a imamo ni polovicu potrebnih – su došli iz drugih ministarstava. Kolege rade najbolje što mogu, svjesni smo da možemo neke stvari brže i učimo. Ne smatram da smo savršeni, trudimo se svaki dan poboljšati”, kaže.

VEZANA VIJEST

Na pitanje ostaje li na čelu Fonda kaže: “Dobio sam mandat na četiri godine, moj je interes da se obnova pokrene.”

“Program mjera se može pokrenuti za 14 dana, to smatram našim neuspjehom, nama su trebali mjeseci”, govori Vanđelić, a na pitanje je li problem u Ministarstvu kaže kako ne bi govorio o tome gdje je problem.

Ministar Horvat je ranije rekao kako o Vanđeliću ovisi hoće li ostati na čelu Fonda, a Vanđelić sada kaže: “Horvat je apsolutno u pravu, naravno da ovisi o meni. Budući da sam izabran na natječaju na četiri godine, trebali bi imati zaista jake argumente da se moj mandat prekine. Ako se ja bavim obnovom, onda ne mogu komentirati izjave ljudi koji se bave politikom.”

“Imate preko 12 tisuća zahtjeva u Ministarstvu koji tamo stoje mjesecima, ja za to ne mogu biti odgovoran”, kaže.

“Kako je sada pripremljen zakon, nije mi jasno da ćemo ubrzati baš sve. Treba svaki proces mapirati od početka do kraja i vidjeti koliko taj proces traje. Proces javne raspave bi trebao biti inkluzivniji”, zaključuje šef Fonda za obnovu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar