Varaždin izdaje 67 milijuna kuna vrijedne obveznice

Vijesti 29. ožu 202114:26 0 komentara
N1

Grad Varaždin od 31. ožujka počinje izdavati municipalne obveznice, čime će osigurati 67 milijuna kuna za četiri kapitalna projekta, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Upisivanje obveznica traje do 8. travnja, a najavljeno je da će se novcem otkupiti zemljište za izgradnju stanova po programu POS-a u jugoistočnom dijelu grada te komunalno opremanje gospodarske zone Brezje.

Također, naselja sa stambenim zgradama bit će opremljena podzemnim kontejnerima za selektivno prikupljanje otpada, a najavljena je i izgradnja sportsko-rekreacijskog centra na području očuvane prirode Beli kipi uz rijeku Dravu.

Grad Varaždin utvrdio je karakteristike obveznica koje će zainteresirani ulagatelji moći upisivati. Vrijednost jedne obveznice je jedna kuna, a minimalni iznos kupnje je 100 kuna.

Zainteresirani ulagatelji kupnjom obveznice mogu ostvariti prihod po godišnjoj kamatnoj stopi od 1,45 do 1,75 posto.

Konačna visina kamatne stope utvrdit će se ovisno o tržišnim uvjetima posljednjeg dana upisa. Tijekom prvih pet godina imateljima obveznica isplaćivat će se kamata polugodišnje, a nakon toga prilikom svake isplate kamate i 10 posto glavnice. Dospijeće obveznice je u travnju 2031.

„To je najpovoljnije i najjeftinije što se Grad ikada u povijesti zadužio. Već time smo pokazali da znamo što radimo“, rekao je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, ističući da su građanima omogućili da pokažu povjerenje Gradu te da ga dalje razvijaju.

Hrvoje Bujanović, izvršni direktor Proizvoda korporativnog bankarstva u Privrednoj banci Zagreb, agent izdanja i uvrštenja obveznica, rekao je da obveznice imaju veliku prednost, poput dugoročnog financiranja od 10 godina, a nude i veliku bazu investitora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!