Sve je spremno za borbu za broncu! Britanci prognozirali pobjednika

Nogomet 16. pro 202208:40 > 21:22 0 komentara
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ispred reprezentacija Hrvatske i Maroka jedina je utakmica Svjetskog prvenstva u kojoj niti jedna momčad ne želi sudjelovati - susret za broncu. Polufinalni porazi slomili su oba tabora, suze su tekle u obje svlačionice, no sada valja podignuti glavu, pronaći motiv i pokušati osvojiti treće mjesto. Utakmica između Hrvatske i Maroka na rasporedu je u subotu u 16.00 sati po hrvatskom vremenu na stadionu Khalifa International, a sudit će katarski sudac Abdulrahman Al-Jassim.

Tužni smo i razočarani, ali moramo skupiti snage kako bi se vratili u utakmici za broncu u subotu, poručio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić. “Utakmica za treće mjesto je za nas veliko finale, to je borba za treće mjesto, za medalju. Mi se moramo maksimalo pripremiti, to je velika stvar. Bilo bi sjajno uzeti broncu”, dodao je Dalić.

Slične poruke stižu i iz suprotnog tabora. “Očekuje nas važna utakmica unatoč razočaranju. Nadali smo se finalu. Dat ćemo sve od sebe, umorni smo, iscrpljeni, psihički i fizički smo iscrpljeni. Razmišljam kako sastaviti momčad. Međutim, nastupit ćemo čistog srca i čiste glave. Želimo pobjedu, igrači razumiju da nije isto biti treći ili četvrti. Želimo završiti SP pobjedom”, kazao je marokanski izbornik Walid Regragui.

Hrvatska je do sada osvojila dvije medalje na svjetskim prvenstvima, rusko srebro i francusku broncu, dok je Maroko samim ulaskom u polufinale napravio najveći uspjeh svog, ali i afričkog nogometa. Vatreni su do borbe za broncu stigli bez pobjede unutar 90 minuta u fazi na ispadanje te samo jednim trijumfom na turniru. U 2. kolu porazili su Kanadu (4-1), a u skupini još remizirali s Marokom (0-0) i Belgijom (0-0). Japan i Brazil smo prošli nakon izvođenja jedanaesteraca, dok je Argentina u polufinalu slavila sa 3-0. U šest susreta postigli smo šest golova pri čemu četiri Kanadi te primili šest. Maroko se pokazao kao vrlo tvrda ekipa koja ne prima i ne daje puno golova. Na putu do susreta za broncu nisu primili gol od Hrvatske (0-0), Belgije (2-0), Španjolske (0-0), Portugala (1-0), a Španjolci im nisu uspjeli zabiti niti u raspucavanju gdje su promašili tri jedanaesterca. Probili su ih tek Francuzi u polufinalu s dva gola. U šest susreta zabili su pet, a primili tri gola.

U oba sastava ima dosta problema s ozljedama i umorom igrača. Marcelo Brozović je upitan zbog problema s bedrenim mišićem, Joško Gvardiol igrao je polufinale s injekcijama protiv bolova zbog problema sa stopalom što otvara i pitanje njegovog nastupa. Josip Juranović je propustio posljednjih trening, a navodno i Borna Sosa ima određenih zdravstvenih poteškoća. Dalić je istaknuo: “Trebaju nam spremni igrači, nećemo staviti nikoga tko nije posve spreman.” Nije blistavo niti u suparničkim redovima. Regragui je maksimalno riskirao protiv Francuske i ostao bez tri ozlijeđena igrača – Noussaira Mazraouia, Romaina Saissa i Nayefa Aguerda. Kapetan Saiss sigurno neće igrati, Aguerd ima problema s bedrom, a Mazraoui s kukom.

Subotnji ogled na Khalifi po svemu sudeći bit će i posljednji susret Luke Modrića na svjetskim prvenstvima. Bit će to njegov 18. nastup na četiri World Cupa. Za četiri godine hrvatski kapetan će imati 41 godinu i teško je vjerovati kako će nastupiti i na svom petom World Cupu koji će se 2026. održati u Meksiku, SAD i Kanadi.

Dodajmo i kako niti jedna od 19 prethodnih utakmica za treće mjesto nije otišla na jedanaesterce, a samo je jedna riješena u produžecima – Francuzi su slavili protiv Belgije 1986. s 4-2 nakon produžetaka.

Osam od posljednjih 10 nokaut utakmica Hrvatske na velikim turnirima (Svjetsko prvenstvo/EURO) otišlo je u produžetke, pri čemu pet na jedanaesterce. Sve četiri utakmice na jedanaesterce na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je dobila (Danska, Rusija, Japan, Brazil).

Zanimljiv je i podatak kako Maroko na osam od zadnjih deset utakmica nije primio gol.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!