Vatrogasci objasnili kako se treba ponašati u slučaju požara

Vijesti 01. lip 202208:58 > 09:04 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Dva požara buknula su u Zagrebu u manje od 24 sata. Najprije se u utorak navečer u Frankopanskoj ulici zapalio plin, nakon što je bagerom oštećena cijev, a u srijedu ujutro buknuo je manji požar u ugostiteljskom objektu na križanju Zvonimirove i Heinzelove ulice.

Bolje spriječiti nego liječiti

JVP Zagreb na svojim je stranicama objavio upute kako se ponašati u slučaju različitih vrsta požara.

Možda se ne čini najvažnijom stvari, ali među prvim stvarima na popisu, vatrogasci navode da biste trebali naučiti djecu kako da pozovu vatrogasce te kako da se ponašaju u slučaju da bukne vatra.

vezana vijest

Najbolje bi bilo požar spriječiti, a to se može tako da redovito čistite dimovodne kanale i kontrolirate instalacije. Također, zapaljive tekućine i eksplozivna sredstva ne biste trebali čuvati na tavani ili u podruku, a ne biste trebali ostavljati uključene kuhinjske uređaje bez nadzora.

Svaka zgrada trebala bi imati osiguran pristup za vatrogasna vozila, baš kao i puteve za evakuaciju.

Iz JVP Zagreb navode kako spašavanje ljudi ima prednost pred gašenjem vatre.

Kako se ponašati u slučaju požara?

U slučaju da požar ipak bukne, savjetuju da izbjegavate dim jer zbog izlaganja dimu mogli biste izgubiti svijest. Također, trebali biste se držati u sagnutom položaju, što bliže podu. Ne otvarajte naglo vrata i prozore, a plamen gasite s udaljenosti od oko pet metara.

Ukoliko se radi o požaru u stanu, vatrogasci savjetuju da ne ulazite u stubište ako je ono ispunjeno dimom, kao i da ne koristite dizalo. Vrata i prozore zatvorite, a pukotine na vratima popunite mokrim krpama i plahtama.

Požar automobila

Ako vam se zapali automobil, vatrogasci savjetuju da odmah zaustavite vozilo i ugasite motor, a zatim, ako morate, pažljivo podignete haubu.

Požar gasite aparatom za gašenje prahom ili halonom ako ga imate.

Ako je moguće, odspojite kleme akumulatora.

Više savjeta pronađite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!