Vatrogasci reagirali više od 2000 puta, evo gdje su imali najviše posla

Vijesti 20. svi 202309:36 1 komentar
Ivana Tomić/N1

Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je od 14. do 20. svibnja ukupno 2.009 različitih vatrogasnih intervencija u kojima je ukupno angažirano 6.400 vatrogasaca sa 2.076 vatrogasnim vozilom i 13 plovila, priopćili su vatrogasci u subotu.

Situacija u Sisačko-moslavačkoj županije je pod nadzorom. Na području Petrinje voda je prodrla u desetak gospodarskih objekta, a na sreću u stambene objekte nije. Svugdje je stanje bez većih promjena osim što se noćas u Žažini, zbog procurivanja nasipa, izrađivalo nekoliko “bunara” radi sprječavanja daljnjeg procurivanja.

Na području Hrvatske Kostajnice sada su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, rijeka Una u Kostajnici je u kontinuiranom postepenom opadanju vodostaja. S maksimuma od 499 centimetara vodostaj je u sinoć 19 sati pao na 410 cm odnosno za 89 cm.

Na području Starog Broda na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava, rijeka Kupa na mjernoj postaji Farkašić je u blagom je porastu od dva centimetra sinoć u 20 sati.

Na terenu su vatrogasci iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i JVP Novska koji rade na ispumpavanju koristeći se pumpom velikog kapaciteta.

U Karlovcu je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaje Korane i Kupe. Oba vodostaja su u trendu kontinuiranog laganog opadanja.

Najviše tehničkih intervencija u Varaždinskoj županiji

Za vrijeme aktualnih poplava, najviše tehničkih intervencija zabilježeno je na području Varaždinske županije i to 392 tehničke intervencije ispumpavanja vode, uklanjanja stabla/grana, čišćenja kanala i kolnika, sanacije odrona zemlje. Na intervencijama je angažirano 775 vatrogasaca sa 186 vatrogasna vozila. Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Varaždin Breg, Ludbreg, Varaždinske toplice, Babinec, Ivanec, Kolarovec, Leskovec Toplički, Varaždin, Vinica, Jalžabet,  Črešnjevo, Novi Marof, Ivanec.

U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 358 tehničkih intervencija, izvida i ostalih operativnih aktivnosti vezanih za obranu od poplava kao što su ispumpavanja vode, uklanjanje stabala, te postupci obrane od poplava – izrade zečjih nasipa, punjenje vreća s pijeskom, prijevoz ljudi, i slično. Angažirano je ukupno 801 vatrogasca sa 283 vatrogasnih vozila te 6 čamaca iz postrojbi sa područja županije. Najviše intervencija bilo je na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina i Vojnića.

Na području Sisačko-moslavačke županije do sada je zabilježeno 125 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanja stabla, sprječavanja prodora vode u objekte, ispiranje kolnika i izgradnja zečjih nasipa te su angažirana 476 vatrogasaca sa 138 vatrogasna vozila te jedno plovilo. Najviše intervencija je bilo na području Novske, Kutine, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Popovače, Siska, Volodera i Gornje Gračenice.

Zbog situacije, a na traženje županijskog vatrogasnog zapovjednika, glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, ukupno u dvije smjene 131 vatrogasac sa 44 vatrogasnih vozila te dva plovila koji su poslani na pogođeno područje. Također je dostavljeno 28 pumpi, sedam agregata i pet motornih pila te ostala oprema za rad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare