Važna obavijest HALMED-a: Povlači se još jedan lijek

Vijesti 04. sij 202413:39 0 komentara
GODONG / BSIP / BSIP / Profimedia / ilustracija

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da se povlači serija lijeka Aqua pro injectione HZTM otapalo za parenteralnu uporabu.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM), nositelj odobrenja za lijek Aqua pro injectione HZTM otapalo za parenteralnu uporabu, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija 3070322 i 3080322 lijeka Aqua pro injectione HZTM otapalo za parenteralnu uporabu. Povlačenje se provodi do razine bolničkih ljekarni.

Navedeni postupak povlačenja provodi se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar analiza vrijednosti pH tijekom ispitivanja dugotrajne stabilnosti. Nisu zaprimljene sumnje na nuspojave povezane s predmetnim serijama lijeka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene ovom neispravnošću, stoga povlačenje navedenih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Iz HALMED-a podsjećaju da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!