Večeras na nebu rijetki plavi Supermjesec, viđa se jednom u 10 do 20 godina

Vijesti 30. kol 202308:23 0 komentara
Sime Zelic / PIXSELL

Supermjesec je specifičan jer je 16% svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca.

U srijedu ćemo imati priliku vidjeti plavi Supermjesec. Ovaj naziv označava drugi puni mjesec unutar jednog mjeseca. Prvi se mogao vidjeti 1. kolovoza. Činit će se čak i bliži Zemlji od Mjeseca s početka kolovoza. Uz plavi Supermjesec, na nebu će se moći vidjeti i Saturn, piše Večernji list.

Supermjesec je specifičan jer je 16% svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca. Takva pojava moguća je jer Mjesecu treba 29.53 dana da obiđe Zemlju, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan. Posljednji će biti 28. rujna, a naziva se i Mjesec žetve, navode iz NASA-e.

Samo 3% punih Mjeseca čine plavi Mjeseci, a sljedeći će biti vidljiv tek u svibnju 2026. godine. 2037. godine ova pojava bit će vidljiva i u siječnju i u ožujku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!