Veleposlanik neće poslušati Milanovića? MVEP: Glasat će za prijem Finske u NATO

Vijesti 12. svi 202216:36 4 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u četvrtak da će hrvatski veleposlanik u NATO-u poslušati naputak ministarstva pri odlučivanju o primitku Finske i Švedske u savez.

MVEP je time pojasnio izjavu šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana koji novinarima ranije nije eksplicitno odgovorio mora li veleposlanik poslušati predsjednika države ili ministarstvo.

Predsjednik Milanović želi da Hrvatska uvjetuje primitak Finske i Švedske u NATO promjenom izbornog zakona u BiH s ciljem stvaranja jednakopravnosti tamošnjih Hrvata i jučer je izjavio da će hrvatskom veleposlaniku Mariju Nobilu naložiti da u suprotnom uloži veto na širenje Sjevernoatlantskog saveza.

Vlada, pak, ulazak u Finske i Švedske bezuvjetno podržava.

vezana vijest

“Stalni predstavnik pri NATO-u dobiva naputke iz MVEP-a, to je uobičajena procedura i tako će biti u ovom slučaju”, priopćili su iz MVEP-a.

“Dakle, u slučaju pristupanja Finske i Švedske NATO-u stalni predstavnik će postupiti sukladno naputku MVEP-a”, naglasilo je ministarstvo i otklonilo svaku dvojbu u postupanje hrvatskog veleposlanika Marija Nobila.

“On je u službi zaštite nacionalnih interesa, koji su u ovom slučaju jasni. Širenjem NATO-a jačamo vlastitu sigurnost”, zaključuju na Zrinjevcu.

Šef hrvatske diplomacije inače smatra da je povezivanje ulaska Finske i Švedske u NATO s promjenom izbornog zakona u BiH “vrsta psihološke ucjene”.

“Vlada čini sve da ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH, ali to je jedan drugi proces i zahtijeva drugačije postupanje. Ne možete ucjenjivati međunarodnu zajednicu tim pitanjem”, rekao je ranije.

Grlić Radman tvrdi da takvim ponašanjem predsjednik nanosi štetu Hrvatskoj, ugrožava joj reputaciju i pretvara je u incidentnu državu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare