Veličanje ubojstava – shvaćaju li maloljetnici na mrežama težinu zločina?

Vijesti 06. svi 202321:19 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Kako bi trebalo reagirati na ovakve reakcije maloljetnika pitanje je o kojem svi razmišljamo. Za sada vidimo da je država prepustila policiji da se bavi i onima koji na društvenim mrežama prijete, ali i onima koji ne shvaćaju težinu počinjenih zločina.

Imitiranje dječaka koji je usmrtio učenike i čuvara u školi Vladislav Ribnikar, divljenje, ismijavanje. Sve su to neprimjerene reakcije koje se u protekla tri dana mogu vidjeti na društvenim mrežama.

„Nisi ti frajer ako uradiš ovako nešto. Ne – ti si frajer ako shvatiš da s tobom nešto nije u redu i odeš popričati s nekim“, poručuje srpska ministrica zdravlja Danica Grujičić.

Posla za Odijeljenje za visokotehnološki kriminal je sada mnogo više, a na policiji je da izvrši trijažu objava na internetu. Pitanje je koliko će biti onih za koje je moguće kazneno pravno procesuiranje, ukazuje odvjetnik Ivan Ninić.

„To može ddjelovati preventivno na ljude da vode računa što pišu, posebno na mlade ljude, da ne vrše glorifikaciju takvih pojava u društvu, ovakvih pojava kao što su ove dvije osobe u protekla dva dana, ali neće svi ti ljudi završiti u zatvoru zbog toga“, kaže Ninić.

Umjesto privođenja potrebno je tražiti uzroke zbog kojih je došlo do određene reakcije, smatraju oni koji se bave pravima djece.

„Ne postoji jedan nadležni organ za koji možemo reći da je odgovoran za ovakvu situaciju, niti treba biti. Poanta je da se na svim nivoima radi s djetetom i da se utječe na to da se više ne dolazi do ovakvih situacija“, kazala je Jelena Paunović, direktoica Centra za prava djeteta.

Vjeruje ministrica zdravlja da bi oni koji veličaju zločin trebali dobiti odgovor od većine kako bi s takvom praksom prestali.

„Moramo se dozvati pameti, lijepa vijest, uspjesi ove djece, njihove radosti, njihove zlatne medalje na natjecanjima, to treba biti vijest. Oni koji prave gluposti treba im na mrežama reći: ‘Ti si budala, ti nisi frajer, ti nisi in, ti si najobičnija budala i bolje ti je da se smiriš’“, zaključila je Danica Grujičić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!