Velika akcija EPPO-a: Zbog porezne prijevare teške 195 milijuna eura uhićeno 14 osoba

Vijesti 29. velj 202410:46 1 komentar
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

U velikoj akciji europskog tužiteljstva što je provedena u 17 zemalja EU, među kojima je i Hrvatska, uhićeno je ukupno 14 osoba koje se povezuje s utajom poreza teško oko 195 milijuna eura.

Riječ je o akciji koju je koordinirao ured europskog tužiteljstva iz Njemačke, a obuhvatila je kriminalnu grupu koja je ovu poreznu prijevaru izvela preko prodaje pametnih tlefona, elektroničkih uređaja i zaštitnih maski.

U okviru operacije kodnog naziva Midas jučer je obavljeno više od 180 pretrada u Albaniji, Austriji, CIpru, Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Za to je bilo angažirano preko 680 policijskih službenika i poreznih istražitelja.

Jahte, gotovina, satovi, zlato, automobili…

Zaplijenili su raznih uređaja vrijednih preko 15,3 milijuna eura, kao i jahtu vrijedu tri milijuna eura, te još 1,2 milijuna eura gotovine i kriptovaluta. Oduzeto je i nekoliko automobila među kojima su Rolls-Royce, BMW i Range Rover, a u domovima osumnjičenih pronađeno je i više od 2,5 kilograma zlata, te nakit i luksuzni satovi.

Rekonstruirano je da je sve to zarađeno na kružnoj poreznoj prijevari za koju su iskorištena prekogranična pravila koja među zemljama članicama EU omogućuje izuzimanje od PDV-a.

Sve je počelo još 2017. kada je njemačka tvrtka započela lanac poreznih prijevara na prodaji malih elektroničkih uređaja. Za to su korišteni, tzv. nestajući trgovci koji su nestajali prije nego što bi platili svoje porezne obveze.

Istraga trajala dvije i pol godine

Tijekom 2020., sumnja EPPO, organizatori ove prijevare ušli su i u tržište zaštitnih maski, koje su tijekom pandemije Covida-19 bile tražena roba. Iako je prema dokumentaciji u preprodaju bila uključena tvrtka iz Hong Konga, utvrđeno je da su maske bile u skladištu u Njemačkoj, te su ostale tamo sve dok ih njemačko Ministarstvo zdravstva nije kupilo od te navodne firme iz Hong Konga. Niti jedna od tvrtki uključenih u kupoprodaju nije platila porez.

Sve je to, utvrdili su istražitelji, bilo skriveno iza brojih fiktivnih tvrtki i lažnih vlasnika. Istraga u kojoj su zajedno radili europski tužitelji iz 12 zemalja trajala je dvije i pol godine. Utvrđeni su komplicirani kontakti i tajna komunikacija koja je omogućila ove prijevare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare