Veliki izazov za hrvatske političare: Je li zaista tako teško ispuniti imovinske kartice?

Vijesti 20. ruj 202322:00 1 komentar

Čini se da je popunjavanje imovinske kartice veliki umni izazov za hrvatske političare. Od Gordana Grlića Radmana, koji je "zaboravio" upisati millijunske iznose dividendi, do Sandre Benčić, koja nije upisala da plaća najamninu za stan u kojem živi. Najnovija informacija je da ni potpredsjednik Vlade Tomo Medved nije upisao svu svoju imovinu.

Gdje je zapelo između političara i imovinskih kartica?

Zašto toliko političara ne uspijeva ispravno popuniti formular u kojem je popisana imovina njih i njihove obitelji? Je li problem u formularu ili njihovu nemaru ili je, pak, riječ o prikrivanju?

Ministar Tomo Medved nije u svoju imovinsku karticu upisao oranice, livade i pašnjake kod Slunja. Tvrdi da je to bio nenamjeran propust, a iz Ministarstva stiže objašnjenje. Navode da je ministar Medved naslijedio dio zemljišta u Općini Cetingrad nakon smrti roditelja, ali nije ažurirao svoju imovinsku karticu.

Objašnjavala je svoje propuste i saborska zastupnica Sandra Benčić.

“Ja nisam napisala rashod za stanarinu, a znam da sam ga htjela upisati, ali nisam skužila gdje bi on mogao ići. Taj obrazac u tom dijelu, barem za obaveze, nije prilagođen onim kategorijama koje tamo sve imamo. Evo, recimo, za najam vi imate kategoriju najma, ali onda vas pitaju za iznos glavnice, kamatnu stopu, broj rata”, objašnjava Benčić.

Zašto je dužnosnicima tako teško ispuniti imovinske kartice?

Iako popunjavanje imovinske kartice može izgledati kao kompliciran zadatak, mnogi smatraju da nije teško ako se posveti dovoljno vremena prikupljanju potrebne dokumentacije i ispunjavanju obrazca.

“To traje, ali većina dužnosnika nastupi paušalno i onda se dogode previdi”, kazuje šef Domovinskog pokreta Ivan Penava, a s njim se slaže i mostovac Božo Petrov. “Neki sitni propust se može dogoditi, nije to toliko zahtjevno, ali ono što jest problematično je što se vidi neodgovornost i nebriga za taj dio je poplava ovakvih slučajeva. Ne može vam se dogoditi da zaboravite prijaviti dva milijuna eura”, kazuje.

Koliko je teško ili ne ispunjavati imovinske kartice, možete vidjeti na web-stranici sukobinteresa.hr. Ondje su dane upute za popunjavanje imovinske kartice, koje imaju 30-ak kartica, a na stranicama postoji i demo-obrazac imovinske kartice, na kojem je jasno prikazano što treba popuniti. Osim toga, pored svake rubrike nalaze se opcija za dodatno pojašnjenje i upute kako popuniti imovinsku karticu.

Ako ni upute ne pomažu, tu je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa

A ako ni to ne pomaže nekim dužnosnicima, u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa kažu da se uvijek mogu obratiti njima. Dužnosnici se mogu obratiti Povjerenstvu putem telefona, upita ili zahtjeva za mišljenje te ih čak i posjetiti kako bi dobili pomoć. U razgovoru za N1 televiziju Povjerenstvo naglašava da nikada nije odbilo pružiti pomoć dužnosnicima, uključujući pomoć u ispunjavanju imovinskih kartica i objašnjavanju što se traži u određenim rubrikama.

Ipak, unatoč volji da pomognu dužnosnicima, problem je nerijetko u nedostatku kadrova u Povjerenstvu za redovitu kontrolu svih imovinskih kartica. Bivša predsjednica Povjerenstva, danas saborska zastupnica Dalija Orešković, ističe da i dalje nedostaje ljudski faktor u sustavu.

“Još uvijek nema dovoljno kadrova u Povjerenstvu da vide crvenu zastavicu i odstupanje kao što su mogli vidjeti kod Radmana. Nedostaje onaj ljudski faktor, tih očiju je malo, dužnosnika je puno, a crvenih zastavica previše”, kazuje nam Orešković.

Stoga Povjerenstvo planira u godišnjem planu odrediti broj kartica koje će provjeravati iz različitih kategorija. I dalje neće moći provjeriti više od tri tisuće imovinskih kartica, koliko ih je dostupno, ali barem će raditi redovne provjere nad nekima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare