Veliki skok novozaraženih: Hrvatska od četvrtka u crvenom na koronakarti?

Vijesti 08. ruj 202113:12 > 23:04 2 komentara
ECDC / screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1237 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5009. Na bolničkom je liječenju 540 pacijenata, od kojih 62 na respiratoru. Preminulo je deset osoba. Epidemiologinja Dijana Mayer kaže kako ćemo, s obzirom na veliki skok novozaraženih, u četvrtak vrlo vjerojatno prijeći u crveno na europskoj koronakarti.

N1

Danas imamo skok broja novozaraženih u odnosu na jučer, to je skok od 35% u odnosu na prošli tjedan. Brojevi su očekivani s obzirom na ljeto i povratak s godišnjih odmora. Skok se događa posvuda, nismo evidentirali nova žarišta, ali može se reći da su u pitanju okupljanja”, izjavila je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za HTV.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje kakvu će odluku sutra donijeti Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i hoće li barem dijelovi Hrvatske ostati u narančastom, Mayer je odgovorila da ćemo vrlo vjerojatno prijeći u crveno.

“Ali pričekajmo do sutra kada ćemo biti pametniji. S obzirom na ovaj nagli skok broja novozaraženih sve je moguće”, rekla je.

Mayer ističe da je cijepljenje način da se zaustavi daljnji rast broja novozaraženih.

“Cijepljenje, cijepljenje nam je jedini alat i jedino oružje koje nam je dostupno. Postoje punktovi na koje je moguće doći i cijepiti se bez najave. Danas od 16 do 20 sati svi se mogu doći cijepiti u HZJZ i u Školu narodnog zdravlja “Andrija štampar” u Rockefellerovoj 4, a u Zimmermanovoj 64 svaki dan od 8 do 18 sati”, poručila je Mayer za HTV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare