Vesna Alaburić: Savjetovat ću Jeleniću da Hrvoj-Šipek tuži za diskriminaciju

Vijesti 02. lip 202109:28 > 07. pro 2021 19:14 2 komentara
dražen jelenić
Igor Soban/PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u utorak je rekla da je bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić suspendiran jer nije pružio dokaz da je prestao biti članom slobodnih zidara. Odvjetnica Dražena Jelenića Vesna Alaburić rekla je da to pokazuje da je u trenu kada je on razriješen dužnosti nije postojao niti jedan propis koji bi dokazao da je članstvo u masonskoj loži nespojivo s obašanjem državnoodvjetničke dužnosti.

“Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek to javno priznaje, a u zahtjevu za pokretanje stegovnog postupka kaže da je Jelenić znao da je članstvo u masonskoj organizaciji nespojivo s obnašanjem dužnosti”, rekla je Vesna Alaburić i dodala:

PROČITAJTE JOš

“Zaprepašćujuće je što je rekla da je pokrenula postupak jer je Jelenić nije dokazao da nije ovog trena član masonske udruge. Ne treba biti velik pravnik i logičar – kako da dokažete da niste član masonske udruge – ne znate koje udruge postoje, ne možete kontaktirarti nikoga, ne možete pribaviti dokaze da niste član. Negativna činjenica se ne dokazuje.

Glavna državna odvjetnica zanemarila je to da optužba treba doklazati da je netko član neke organizacije, ako je to problematično, onda se pitam kako naše državno odvjetništvo uopće obavlja svoje funkcije”, upitala je Alaburić.

Zlata Hrvoj Šipek je rekla da je Draženu Jeleniću dodjeljivala poslove u kojima nije moglo doći u pitanje sukob interesa ili neprofesionalnog obavljanja poslova.

“Mislim da se radi o teškoj diskriminaciji na osnovi mišljenja da je netko član masonske udruge. U vezi s tim moj će savjet Jeleniću biti da protiv glavne državne odvjetnice pokrene postupak radi utvrđenja diksriminacije i da onda u pravom sudskom postupku raščistimo temu diskriminacije članova masonskih udruga u našem društvu”, rekla je Alaburić.

Je li ona i prije određivala što on to može ili ne može?

“Ona je priznala da je i prije etičkog povjerenstva ona odlučivala koji će spisi Jeleniću biti dodijeljeni, da ne bi bilo problema u pogledu obavljanja rada na pojedinim predmetima.

PROČITAJTE JOŠ

Za mene nema dvojbe da se radi o teškoj diskriminaciji.

Ona nesporno zna da je Jelenić u listopadu 2018. izašao iz udruge Veliki Orijent Hrvatske i da nije dokazao da nije član neke druge udruge.

Ona zahtijeva da Jelenić dokazuje negativnu činjenicu.

Zakon propisuje pravo žalbe o kojoj odlučuje Vijeće Vrhovnog suda RH, koje je sastavljeno do tri suca, a ako ne uspijemo idemo na Ustavni sud, a potom i na ELJSP koji je svojim presudama postavio pravna načela o pravu pripadnika masonskih udruga onih koji obnašaju pojedine državne funkcije”, rekla je Alaburić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare