Vesna Alaburić: Situacija s udaljenjem Jelenića je pomalo paradoksalna

Vijesti 06. ruj 202113:071 komentar
Izvor: N1

Naš reporter Hrvoje Krešić razgovarao je s odvjetnicom Dražena Jelenića Vesnom Alaburićem vezano uz stegovni postupak koji se protiv njega vodi.

Alaburić je pojasnila detalje odluke kojom je Vrhovni sud ukinuo odluku o produljenju privremenog udaljenja Jelenića.

“Vrhovni sud je donio odluku kojom je utvrdio manjkavosti odluke o produljenju privremenog udaljenja. Državno odvjetničko vijeće nije utvrdilo niti obrazložilo iole valjanje razloge koji bi mogli opravdati privremeno udaljenje. Državnoodvjetničko vijeće se manje-više ponaša kao da je privremeno udaljenje nužna posljedica zahtjeva za stegovni postupak i razrješenje, što nije točno i na što je Vrhovni sud upozorio. Uz zahtjev za provođenje stegovnog postupka s predloženom kaznom razrješenja od funkcije nije nužno povezano privremeno udaljenje. Ono može i ne mora biti određeno, a ako se već određuje moraju postojati zaista valjani razlozi da vi nekoga lišite mogućnosti rada, da ga izolirate iz njegove radne sredine, da ga zapravo dovedete u situaciju da bude mimo svoje volje doma i da mu zapravo uskratite pravo na rad. Radi se o ljudskom pravu o kojem treba voditi računa”, objasnila je Alaburić.

VEZANE VIJESTI

Kaže da Državnoodvjetničko vijeće svakako mora donijeti novu odluku.

“Mi smatramo da ne postoji niti jedan osnovani razlog za produljenje privremenog udaljenja, čak niti za određivanje privremenog udaljenja. Ali baš nemamo optimizma kad je riječ o ovom Državnoodvjetničkom vijeću zbog jednog stava kojeg gospodin Klir i Državnoodvjetničko vijeće sustavno iznosi u svojim odlukama, a to je da je Državno odvjetništvo jedna monolitna organizacija, hijerarhijski ustrojena. Pa onda otprilike ako osoba na čelu tog hijerarhijskog ustroja nekoga ne želi, onda to zbog monolitnosti automatski dovodi do eliminiranja onoga koga glavna državna odvjetnica ne želi”, ističe.

Alaburić je rekla da jedan načelni stav i i tup koji je prisutan u svim odlukama Državnoodvjetničkog vijeća pomalo zastrašuje pa da nisu optimistični.

“U svakom slučaju, ako bude privremeno udaljenje produljeno mi ćemo sa žalbom na Vrhovni sud. Ja sa punim povjerenjem u naš Vrhovni sud i Ustavni sud, gotovo sam sigurna da će odluke biti pravične”, rekla je.

Komentirala je i tijek disciplinskog postupak protiv Jelenića.

“Sada je u fazi prikupljanja dokaza koje smo mi predložili. Glavna državna odvjetnica je, između ostalog, pokrenula stegovni postupak tvrdeći da Dražen Jelenić nije dokazao da on ovog trenutka nije član niti jedne udruge slobodnih zidara jer je nesporno da je bio u jednom periodu 6 mjeseci u tijeku 2018. Nemoguće je dokazivati negativnu činjenicu pa smo mi predložili da Državno odvjetništvo privadi od Ministarstva uprave podatke o svim udrugama slobodnih zidara u RH, da se obrati tim udrugama i zatraži podatak je li Dražen Jelenić član ijedne od njih.

Dražen je deklarirao i ovlastio Državnoodvjetničko vijeće da u tim zamolbama sve udruge slobodnih zidara obavijesti kako je on suglasan sa time da se svi podaci o njemu nije. Dražen Jelenić naprosto nije član niti jedne udruge od 10 mjeseca 2018. To bi moglo trajati mjesecima jer pitanje je na koji način uopće Ministarstvo uprave može pretraživati bazu podataka o udrugama. Vjerujem da bi do kraja ove godine mogli doći do tih podataka”, objasnila je.

Alaburić kaže da je situacija pomalo paradoksalna.

“Vrhovni sud je u povodu odluke o određivanju privremenog udaljenja utvrdio da on nije nadležan za odlučivati o privremenom udaljenju i mi smo vam sada u situaciji da još uvijek traju pravni postupci kojima smo osporavali onu prvu odluku o privremenom udaljenju, a već smo dobili odluku Vrhovnog suda o produljenju privremenog udaljena. Situacija je potpuno paradoksalna. On će i dalje biti u radnom odnosu, on će dobivati pola plaće, ali je on zakinut u svome pravu na rad”, istaknula je.

Ističe da bi cijeli postupak trebao biti gotov u tijeku godine dana.

Alaburić kaže da Jelenić ne namjerava otići iz Državnog odvjetništva dok ovaj pravni proces ne završi.

“Jelenić želi i ovim procesom dokazati da svi članovi udruge slobodnih zidara dok je naš pravni sustav takav kakav je, dok su zakoni takvi kakvi jesu imaju pravo obavljati sve državnoodvjetničke funkcije, izuzev čelne funkcije jer ona ima političke konotacije. Obavljanje državnoodvjetničkih poslova nije nespojivo s članstvom u udrugama slobodnih zidara”, zaključila je odvjetnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar