Vesna Alaburić: Zlata Hrvoj-Šipek ne zna što je vladavina prava

Vijesti 23. svi 202317:15 3 komentara

Odvjetnica Vesna Alaburić u Newsroomu je komentirala odluku Vrhovnog suda o odbacivanju žalbe glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek protiv odluke Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) kojom je njezin zamjenik Dražen Jelenić oslobođen oslobođen stegovne odgovornosti zbog članstva u masonskoj loži.

Samim time, vraćen je na posao pa njegova odvjetnica Alaburić može odahnuti i rezimirati što se sve događalo u podosta intenzivnom periodu, popraćenom brojnim sukobima.

“Bila su tri kruga pred DOV-om, tri pred Vrhovnim sudom i desetak krugova suspenzije. Non stop smo se borili kako bismo dokazali da je progon neosnovan. Sve je trajalo dvije godine i sad gospodin Jelenić ima pravo na polovicu plaća koje nije dobio u tom periodu”, rekla je Alaburić.

Unaprijed se priprema na ovakav proces jer je predvidjela da će se odvijati na ovakav način, uz nevjerojatne zaplete.

“Čim nismo odmah uspjeli na Vrhovnom sudu, znala sam da ćemo se dugo vrtjeti u krug. No, ni u jednom trenutku nisam sumnjala u uspjeh, što sam u svakom istupu i ponavljala. Jedino nisam znala hoćemo li pravdu dočekati na hrvatskim sudovima ili ćemo po nju van zemlje. Srećom, uspjeli smo u Hrvatskoj”, istaknula je Jelenićeva odvjetnica.

Iako iscrpljen od postupka, vratio se na posao i najnormalnije radi.

“Prošli tjedan je bio u Moldaviji kao stručnjak za teme državnoovjetničke zaštite i infrastrukture u pojedinim zemljama, a idući tjedan mora na godišnji odmor kako bi iskoristio dane iz prošle godine”, kazala je Alaburić.

Otvorenih pitanja svejedno ima mnogo. Primjerice, Hrvoj-Šipek tvrdi da je slučaj Jelenićeva članstva ugrozio vladavinu prava jednom zauvijek.

“Nadam se da će mi glavna državna odvjetnica oprostiti što ću upotrijebiti ovu formulaciju, ali rekla bih da ona stvarno ne zna što znači pojam vladavine prava. On znači da vi zakonom propišete ograničenja nekog ljudskog prava ako smatrate da ga treba ograničiti. Ni u jednom trenutku ne dovodim u pitanje pravo da se raspravlja o tome trebaju li državni odvjetnici i njihovi zamjenici deklarirati članstvo u nekoj udruzi. Ima mnogo argumenata da bi trebali i apsolutno mislim da država ima pravo donijeti jedan takav zakon. Ali, ako ga nema, onda ne možemo govoriti da bi vladavina prava bila to što misli glavna državna odvjetnica”, ističe Alaburić i napominje:

“Glavna državna odvjetnica nije iskoristila priliku promjene zakona kako bi se ugradila ta odredba. Nije čak bilo ni inicijative da se pokuša ugraditi. Naime, morate znati da bi to vrijedilo za apsolutno sve udruge.”

Iako se govorilo o pritisku na odvjetnicu Alaburić, ona to nije doživjela baš tako, bez obzira što se radilo o neugodnom iskustvu.

“Nisam to shvatila kao pritisak. Navodno je stigla anonimna prijava protiv mene u DORH-u i iz njenog sadržaja je jasno da je to napisala osoba iz vrha DORH-a. Ta je prijava predsjednik DOV-a donio u DOV i ona je zabilježena u urudžbenom zapisniku, odmah je stavljena na dnevni red DOV-a i transformirana je u disciplinsku protiv mene. Poslana je mojoj odvjetničkoj komori, zajedno sa zamjerkama predsjednika DOV-a”, rekla je Alaburić.

Ozbiljno se očitovala na to i odlučeno je da elemenata za stegovni postupak ne postoji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare