VIDEO Potpredsjedniku Vlade ne sviđa se petljanje matematike u izbornu računicu

Vijesti 29. svi 202319:07 0 komentara
N1

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković komentirao je novi prijedlog izbornih jedinica na koji se još ne stišavaju reakcije. Tako je u Točki na tjedan Kristian Sabo, pročelnik Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku, predstavio zanimljive modele izbornih jedinica koji su kreirali stručnjaci matematike. Jednostavno rečeno, Butkoviću se prijedlog matematičara ne sviđa.

Što će se nama neka matematika petljati u izbornu računicu! Pogledajte urnebesnu reakciju potpredsjednika Vlade kad smo ga pitali o modelu osječkih matematičara:

“Tko je to? Pa neka on ide u politiku i kad ljudi budu za njega glasali, onda će raspravljati o tome kada dobije priliku”, rekao je Butković.

Podsjetimo, pročelnik Odsjeka za matematiku Osječkog sveučilišta Kristian Sabo jučer je u TNT-u predstavio prijedlog više stručnjaka matematičara o rasporedu izbornih jedinica kojim bi se, po izračunu matematičkih logaritama i nakon provjere po desetak matematičkih kriterija, ispunila oba uvjeta Ustavnog suda: jednaka težina glasa, i poštivanje granica županija.

Objasnio je i da matematički nije moguć ili ispravan model koji je predložio HDZ s 10 izbornih jedinica i 14 zastupnika u svakoj, a da onda pritom ne strada bar jedan od kriterija Ustavnog suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!