Vidović: Markić radi kvalitetno, ali ne možemo isto reći za VSOA-u

Vijesti 16. ožu 202309:35 0 komentara
N1

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović u Novom danu je komentirao aktualne političke događaje. Osvrnuo se na situaciju u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA) i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), ali i na odnos između predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Kaže da je godinama nezadovoljan radom SOA-e, osobito od onda kada su se počeli objavljivati medijski napisi o problemima u agenciji. Navodi da od ostavke Ivice Kindera, posljednjih pet-šest mjeseci imamo status quo.

“Što znači premijerova poruka ‘mi nećemo surađivati do kraja mandata’. Što u idućem mandatu ako ostanemo svi na istim pozicijama, ako predsjednik i premijer ostanu na istoj poziciji, što ćemo u sljedeće četiri godine, biti u talačkoj krizi, oteti?! Mislim da obojica moraju zatomiti svoj međusobni odnos i staviti interese države i građane ispred svega”, kazao je Vidović.

“Radi se o obavještajnoj zajednici, predsjednik i premijer su ti koji potpisuju imenovanja i to treba ostati tako, njih dvojica trebaju izvijestiti Odbor o tome, koji treba imati ulogu kontrolora”, naveo je.

“Dio veleposlanika nije izabran, država ne može artikulirati svoje interese prema van. Što se tiče službi, imponira mi pojava i stav Markića koji svoj posao radi kvalitetno, onako kako treba. Nažalost, ne možemo isto konstatirati za VSOA-u“, dodaje.

Vidović je komentirao kako se može kontrolirati rad SOA-e, a kako rad VSOA-e.

“Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost može ostvarivati uvid u rad SOA-e neposrednom kontrolom, može preko izvješća ravnatelja, može upitima… Jednaka priča je i za VSOA-i. U radu odbora dolaze i anonimne prijave i to čak dolazi i meni, u odboru za obranu. Mi redovno tražimo očitovanja o svim tim anonimkama i to je isto vid kontrole. Osim toga, imate i godišnje izvješće tako da imate više alata”, pojasnio je.

Osvrnuo se i na te pritužbe na VSOA-u koje pristižu. “Na više stvari se odnose. Kad ih uzmete u nekom periodu od 2-3 godine, dobijete solidan uvid u to što ne valja. Ravnatelja izuzetno poštujem, generala Kindera, bez obzira na sve ove priče koje su se otvorile, a mislim da je njeghova odgovornost u tome što nije uspio uspostaviti red u agenciji. Ne vidim da će istraga pokazati bilo što negativno za njega, vjerujem da je on ispravan čovjek, ali nažalost nije uspio uspostaviti red.”

Vidović se osvrnuo i na odnose sa susjedima. “Zagovaram povjerenje u same sebe i jačanje svojih sposobnosti, manje me zanimaju susjedi. Susjedi su kroz povijest iskazivali nekakav interes za dijelovima hrvatskog teritorija. Mi trebamo jačati svoje sposobnosti i naoružanje.”

Navodi da kao predsjednik saborskog odbora nema točnu informaciju o tome koliko helikoptera Hrvatska nabavlja, a koliko donira. Dodao je da je dobar dio nabava javan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!