“Vikendom obitelji gledaju serije, a mi sad imamo seriju ‘Ministar 1, 2 i 3′”

Vijesti 19. velj 202211:56 > 20:47 0 komentara
N1

Profesor Žarko Puhovski u Novom je danu komentirao izvide u kući ministra Darka Horvata i političku situaciju koju to može kreirati.

“Obitelji za vikend organiziraju kućne projekcije filmova u nastavcima ili serija, a sad imamo seriju ‘Ministar 1, 2 i 3’, fomat za vikend”, rekao je Žarko Puhovski i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Indikativno je da se radi o ministrima u funkciji, ne o bivšima. Drugo da je u Vladi zavladala vrsta nejasnoće što se događa, što je po mom sudu najbolja vijest danas jer to pokazuje ipak autonomiju DORH-a i USKOK-a, a u Vladi se to sigurno nije znalo. Ovim potezom je DORH gotovo sve zadovoljio – lijeva i dio desne oporbe će reći ‘evo korupcije u HDZ-u’; najdesnija oporba će reći – konačno su Srbina uhvatili u toj srpsko-hrvatskoj trgovačkoj koaliciji. Vlada ima odličan način riješiti se najlošijeg ministra. S druge strane ljudi su iscrpljeni, dosadno im je to što se svaki tjedan događa, to je prešlo kapacitete. To je ozbiljna kriza Vlade kad je priveden ministar na funkciji. Pretpostavljam da će premijer to pokušati riješiti bez parlamenta i svojom odlukom. Za jednog ministra to može, a ako ih bude više, to doista traži rekosntrukciju Vlade pogotovo jer je Plenković neuobičajeno neoprezno za sebe rekao da nema smjena prije izbora.”

Na pitanje zahtijeva li situacija samo rekonstrukciju Vlade ili izbore, Puhovski odgovara: “To je pitanje odnosa većine. Plenković i dalje ima većinu, mislim da se to neće promijeniti, čak i ako se Čačić ohrabri. Pitanje je što je pametno za njega. Istraživanja pokazuju da HDZ ima podršku, možda bi im i odgovarali izbori jer je oporba raspolućena. Idealan je trenutak da HDZ ide na izbore po mom sudu, ali ne pod ovim pritiskom.”

Smatra da je moraliziranje izgubilo smisao: “Premijer će vjerojatno pokušati napraviti neke promjene i očuvati mandat do ljeta jer se dotad oporbene stranke ne mogu naročito reorganizirati. Svakoj osobi koja se nađe u pritvoru javnost vjeruje više nego ministrima, to je strašno. Došlo je do potpune erozije moralnog ugleda političke klase, proširilo se to i na oporbu. Ideja koalicije SDP i Možemo je vrsta protuprirodnog bluda kao veza između novorođenčeta i mrtvaca, za to treba vremena. Oporba je u situaciji da im je moraliziranje izgubilo smislao – i zbog njihovog ponašanja, a i ljudima je dosta istih priča.”

“S moralnim teretom se kod nas živi. Plenković nije upitan po pitanjima korupcije, ali se stalno pojavljuje situacija s njegovim suradnicima, to će se preliti na njega. Pitanje je koliko će pritisci predsjednika države djelovati, po meni jačaju HDZ jer stvaraju dojam da se moraju braniti. Drago mi je da je na dnevni red došao najlošiji ministar u Vladi, on nije znao da je počela obnova prve kuće.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!