Juščenko za N1: Puno puta sam se našao s Putinom, ovog čovjeka danas ne poznajem

Svijet 24. ožu 202209:57 > 12:33 1 komentar
N1

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u ekskluzivnom intervjuu s tajne je lokacije u Ukrajini za N1 televiziju govorio o Vladimiru Putinu, svojoj borbi za život nakon pokušaja ubojstva, ukrajinskoj borbi i stradanju civila i gradova te odgovoru Zapada na rusku agresiju i prijetnju nuklearnim oružjem.

Upitan je li siguran i koliko je daleko od prvih linija, Juščenko je rekao da mu je drago da može komunicirati s Hrvatskom.

“Danas vodimo opet rat s našim okrutnim okupatorom, s našim okrutnim susjedom, s Rusijom. Ta Rusija je donijela vojsku i bez puno milosti strijelja. Postavlja se puno pitanja na koji način može završiti ovaj rat. Ja tvrdim da će rat završiti onda kad budemo izbacili zadnjeg ruskog vojnika s područja Ukrajine”, rekao je Juščenko.

VEZANE VIJESTI

“Čovjek s punom sviješću krajem veljače je malo mogao vjerovati da je Putin toliko neodgovoran i da može napasti liniju od tri tisuće kilometara Ukrajine. Malo sam vidio stručnjaka koji su tvrdili da su tako mislili i zato je za nas bilo očigledno da Putin mora otvoriti rat u privremeno okupiranim teritorijima. Putin može u drugoj fazi voditi u administrativnim područjima tih pokrajina, ali malo tko sa zdravim razumom je mogao pomisliti da će on s bjeloruske fronte otvoriti rat, blokirati Crno more i da će žrtve agresije postati Odesa, Herson, Mikolajiv. Zdravi razum to nije mogao pojmiti”, rekao je Juščenko.

Na pitanje koliko dugo Ukrajina može izdržati rusku agresiju, Juščenko je odgovorio protupitanjem – koliko to Europa može izdržati?

“Protiv Rusije danas radi cijeli svijet”

“To je ispit za bilo koju naciju, ali Ukrajina je danas jedinstvena, i u tom svom jedinstvu se bori s neprijateljem, to je ono što najviše zaustavlja. Očigledno danas imamo takvu međunarodnu solidarnost, koja nije postojala ni prije 10 ni prije 20 godina. Ispravno bi bilo tumačiti da danas protiv Rusije radi cijeli svijet, jer je to ideal fašizma koji se pojavio u 21. stoljeću”, rekao je Juščenko.

“Bitno je da danas jedni druge razumijemo i podržavamo i da imamo solidarnost u raznim područjima. Ukrajinu je napustilo skoro četiri milijuna izbjeglica i sve te ljude otvorenog srca, tako humano dočekuje cijela Europa i cijeli svijet. To je jedna jako dobra pouka za sve nas”, rekao je Juščenko.

Za vrijeme svog mandata više se puta sastajao s Putinom i komentirao je navode o “demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine”.

“Mi danas vodimo 25. rat s Rusijom. Samo u prošlom stoljeću smo šest puta proglašavali neovisnost. Pet puta smo gubili, a imali smo jedan jedini razlog, ruska okupacija. To je kao da se predajemo na milost bezumnog Putina. Očito je da to neće prihvatiti nitko. Kad govorimo o denacifikaciji, očito je da je Putin problem za cijeli svijet. I ruski narod je jednako bolestan kao i Putin, jer ako veliki broj Rusa glasa za to da se može ratovati protiv Europe, to je veliki problem. Ja razumijem da postoji šačica odanih, razumnih ljudi, ali moramo govoriti da je život u 21. stoljeću pokraj takvih ljudi jedan je ispit za sve nas”, rekao je Juščenko.

VEZANE VIJESTI

“Ja sam se puno puta našao s Putinom i imali smo ne tako jednostavna vremena, kad sam trebao letjeti zajedno s drugim predsjednicima u Gruziju, braniti Gruziju. Proživljavali smo plinsku blokadu Gruzije, imali smo različite faze odnosa s Putinom, ali rekao bih iskreno da osoba koja danas nastupa na stadionu Lužnjiki, nastupa na ruskoj televiziji i opet objašnjava zašto je napao Ukrajinu, ja zapravo ne poznajem tog čovjeka. Takav čovjek je za mene slab, lišen pameti, razuma, još manje ima odgovornosti. Drugim riječima, on je donio Rusiji sve te probleme, stavio je te probleme u jedan koš i oni onemogućavaju postojanje Rusije u onom obliku u kojem postoji sada”, rekao je Juščenko.

“Znam tko me otrovao”

Govorio je i o pokušaju atentata te trovanju koje je doživio.

“Ta država u kojoj je lider KGB, zemlja koja radi u režimu međunarodnog terora, počevši od violinista i desetaka drugih političara koji su bili otrovani i ubijeni, sve to postaje obično. Ja dobro znam tko je to napravio i ja sam siguran da će doći vrijeme kad će o tome, putem poštenog pravosuđa, saznati cijeli svijet i taj zločin će dodati popisu zločina koji je napravila ta ruska vlada i država. A danas govorimo o tome najvrednijem u eri 2000.-ih godina, na istoku Europe ne iz slobode diglo se nekoliko nacija. Putin je shvatio da je najstrašnija riječ u vojnom rječniku riječ Majdan, jer je to definicija koja znači smrt Putinu i njegovom režimu i bez sumnje, dovest će Rusiju u doba velikih promjena”, rekao je Juščenko.

Pitali smo ga i je li zabrinut Putinovom nuklearnom prijetnjom.

“Naravno, kada govorimo i imamo posla s neodgovornom osobom, koja nema granica, naravno, od njega se može očekivati jako puno problema, koji zdravorazumska ne može niti zamisliti, ali mislim da sadašnja politika, počevši od SAD-a, a ja ću iskreno reći da mi se sviđa liderstvo koje pokazuje, jer je važno da u svijetu postoji inicijativa o tome kako procjenjujemo današnju sigurnosnu situaciju, da ne bi dali metastazama rata da se prošire na cijeli organizam. Danas je jako bitna vojno-tehnička suradnja. Zašto je tako velika pomoć Ukrajini? Jer je to nacija koja se bori sa zlom, to je jedno zlo s puno lica. Meni se sviđa kad je svijet počeo govoriti da je ukrajinska borba njihova borba i kad govorimo o tome što očekivati nakon ovih summita, ugrubo bih rekao da je moje srce mirno, Ukrajinu neće ostaviti, mi ćemo uspjeti pobijediti taj ruski fašizam. Mi ćemo pobijediti i samo hipotetski se može govoriti o tome da taj nezdravi um može dati naredbu za korištenje biološkog nuklearnog oružja. Ja sam siguran i ostajem i danas siguran da je teško Putinu naći tri četiri oficira višeg ranga, koji bi dali ključ da pokretanje nuklearne rakete na Ukrajinu, jer je to sasvim suludo. Odatle potječe moj optimizam”, rekao je Juščenko.

Govoreći o jedinstvu Ukrajine, Juščenko je rekao da je za trideset godina ta zemlja prošla nevjerojatan put.

“Cijela obitelj je na bojišnici, svi političari su u jednoj liniji, na jednoj fronti i mislim da je to za Putina bilo iznenađujuće, jer nije mislio da će se susresti s 40 milijuna Ukrajinaca i još 27 milijuna koji žive izvan Ukrajine”, rekao je Juščenko.

Kako vidi Ukrajinu, Europu i svijet nakon rata?

Upitan kako vidi Europu, Ukrajinu i svijet, Juščenko je rekao da misli da Europa u sadašnjim danima proživljava poruke i da bi nakon rata trebala razmišljati o sigurnosti.

“Danas razmišljamo o nuklearnim, biološkim, kemijskim prijetnjama. Prije deset godina nismo o tome razmišljali, mislili smo da smo humanisti i da za 10 godina nećemo imati takvih osoba. Očigledno sada na redu stoji ekonomski plan, ne samo kako izgraditi odnose s Ukrajinom i kako formirati ekonomski prostor koji bi bio najbolji za mobilizaciju europskih vlada. Mislim da će zahtijevati veliku reviziju globalna sigurnosna politika. Teško nam je gledati kako član Vijeća sigurnosti, Rusija, vodi svoju politiku i ima pravo veta na sve mirotvorne inicijative. Svi mi razumijemo da ako ne bude revizije takvog ključnog sigurnosnog instituta, onda se on približava reputaciji koji je cijeli vijek imala Liga nacija. Ja sam siguran da će Europa i svijet, čim mi pobijedimo, pristupiti tome”, rekao je Juščenko.

Tijek događaja u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare