Beroš o mailu koji je Pleština poslao Lini Budak: Vrlo nepromišljeno…

Vijesti 22. velj 202314:38 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić/ Ilustracija

Ministar Vili Beroš održao je sastanak s Hrvatskim liječničkim zborom. Nakon sastanka razgovarao je s novinarima.

Ministar je rekao kako je s predstavnicima HLZ-a vodio konstruktivan razgovor i da su dogovorili da će u budućnosti razgovarti češće.

“Željeli smo s jednom od najstarijih i najvažnijih udruga liječnika razgovarati o aktualnim temama”, kaže ministar o razlozima susreta s HLZ-om, a kaže kako su spomenuli i reformu, iako o njoj nisu mnogo razgovarali.

“Raspravljali smo o procesu edukacije, specijalističkog usavršavanja, koji ima niz manjkavosti, ali mora se priznati da je novi pravilnik izrađen i moramo napraviti niz elemenata i unaprijediti taj proces, moramo raditi na implementaciji postojećeg pravilnika”, rekao je.

Spomenuta je i mogućnost prosvjeda liječnika, ali se na tome nije previše zadržavalo, kaže Beroš i dodaje da Zbor, kao najstarija i najvažnija liječnička udruga, ne misli da je to rješenje.

“Plan nam je pozvati sve komore u zdravstvu, ne samo liječničku, tako da će kao i dosad, biti niz sastanaka. Mi nismo počeli razgovarati nakon što je netko najavio prosvjed, mi o temi važnosti reforme sustava razgovramo već više od godinu dana”, kaže ministar.

Spalionica

Na pitanje o spalionici otpada na Rebru, Beroš kaže kako njegovo ministarstvo nije nadležno za to. “Bolnica je nositelj projekta, ali Ministarstvo zdravstva nije nadležno tijelo, nego Ministarstvo gospodarstva”, objašnjava ministar.

Još za vrijeme prethodnog ministra razgovaralo se o mogućnosti da bolnice same zbrinu otpad, ali tada to nije riješeno. Beroš kaže kako će se ova tema morati riješiti te kako je KBC Rebro aplicirao za europska sredstva kako bi riješio svoj problem.

Lina Budak

Još uvijek nije gotov inspekcijski nalaz u slučaju pacijentice Line Budak, Beroš kaže da bi mogao biti gotov do kraja tjedna ili početkom sljedećeg tjedna.

Na pitanje o “dodatnom motivu” koji je ranije spominjao kad je govorio o ovom slučaju, ministar sad kaže kako našu novinarku Milu Moralić nije vidio na presici kad je govorio na tu temu, kao i da je već govorio o tome.

“U fokusu nam je pacijent. Predvidjeli smo informatičku izmjenu kojom će svi nalazi biti vraćeni obiteljskom liječniku. Ne da budu dostupni na e-Građani jer neki od tih podataka određuju vašu sudbinu i nije u redu da ih pročitate na internetu”, kaže dodajući da je liječnik ipak onaj koji neke vijesti treba priopćiti pacijenut.

“Ako se što ima, treba se naučiti, treba unaprijediti sustav, nećemo zatvarati oči”, kaže. Ministar  tvrdi i da su izokrenute njegove riječi te da više neće objašnjavati dok ne dođe nalaz inspekcije.

“Volio bih da greški u zdravstvenom sustavu bude što manje, ali to nije realno, ima ih”, kaže.

Na pitanje o tome treba li dr. Pleština snositi posljedice zbog maila koji je napisao pacijentici Budak kaže kako ne želi biti njegov odvjetnik i da je bila riječ o vrlo nepromišljenom potezu. Možda je, govori, taj mail bio determiniran time što se on na dnevnoj bazi bavi prigovorima i kritikama, ali da ipak ne odobrava takav način komunikacije. “Sva komunikacija prema pacijentima mora biti službena, uvažavajući sve okolnosti… Što se tiče sankcija, procijenit će njegov ravnatelj”, kaže.

Beroš kaže kako je Lini Budak odgovorio ravnatelj ustanove u kojoj se liječila, a kako je Ministarstvo odmah pokrenulo inspekcijski nadzor.

“Bitno je da je inspekcija u istom trenutku obaviještena o potrrebi postupanja i postupala je i prije medijskog praćenja ove teme. Gospođa je ponijela i dodatni prigovor pa se inspekcijski nadzor proširio na druge ustanove i primarnu zaštitu”, kaže Beroš dodajjći da mu je žao što se sve dogodilo, ali da mu je još žalije što se njegove riječi o motivima krivo interpretiraju.

Narodne obveznice

S obitelji je, kaže, razgovarao o kupnji obveznica i vjerojatno će ih kupiti.

“Smatram ovo dobrim potezom, ovo je razvijanje ekonomske pismenosti u našem kućanstvu. Ja ću ići u to, samo da skupimo pare”, kaže.

Na dodatna pitanja o slučaju Line Budak, koja kaže da se u sve uključila pravobraniteljica, Beroš kaže da je vrlo dobrodošla situacija prijava DORH-u, ako pacijentica smatra da postoji element kaznenog djela. “Ministarstvo nije sud koji će nekome odmjeravati kaznu. U slučaju stručnih propusta, obavještavaju se komore. Ako ima elemenata kaznenog djela, onda se obavještava i DORH. To je uobičajeni put, i nitko, a pogotovo ja, ne bi se usudio braniti neobranjivo. Treba stvari ispitati i vidjeti o čemu se radi. Ne želim dodatno analizirati sve elemente, kad nalaz bude gotov bit ćete promptno obaviješteni”, zaključuje ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE VIŠE

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!