Vili Beroš o otkriću s Ruđera: Zasad je nemoguće reći koji je to soj

Vijesti 18. velj 202112:04 > 12:23 0 komentara
vili beroš
N1

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je uoči sjednice Vlade otkriće znanstvenog tima Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković (IRB), pod vodstvom dr.sc. Olivera Vugreka, koji je identificirao prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj.

Komentirajući otkriće Beroš je rekao: “Stvari nisu tako jednostavne. Na Institutu Ruđer Bošković detektirana je jedna od mogućih mutacija koje karakteriziraju ne samo brazilski, nego i južnoafrički i britanski soj virusa. Čuo sam se s dr. Vugrekom, rekao je da je sekvenciranje cijelog genoma virusa u postupku i za tjedan dana ćemo imati kompletnu informaciju.”

VEZANA VIJEST

“Po ponašanju, brazilski je soj ekvivalent britanskom soju. No, jedna mutacija na tom šiljku nalazi se u svim sojevima. Zato je sad nemoguće reći je li to brazilski, britanski ili južnoafrički ili će biti neka hrvatska varijanta virusa”, dodao je.

“Svaka pojedina varijanta virusa ima specifične mutacije, ovo je jedna od njih. S kliničkog aspekta ta je mutacija nađena u sklopu analize 50 uzoraka. S obzirom na vremenski odmak nema kliničkih parametara za ubrzano širenje pandemije. Tome treba posvetiti pažnju, ali bez senzacionalizma”, istaknuo je Beroš.

O Sputnjiku

Govoreći o cjepivu Sputnjik V ministar je rekao: “Poznat je regularni put za priznavanje cjepiva. Za nas je to odobrenje EMA-e. No, neke države su tražile drugi način, da njihove regulatorne agencije putem interventnog uvoza izdaju privremena odobrenja za upotrebu neodobrenog lijeka. Taj put odabrala je Mađarska. Mi smo odlučili zatražiti dodatnu dokumentaciju, da vidimo zadovoljava li zakonsku regulativu za interventni uvoz. Želimo to napraviti da uključimo sve opcije.

VEZANA VIJEST

Samo smo navodili načine da neko strano cjepivo dođe u Hrvatsku. Ponovit ću, dva su načina – odobrenje EMA-e ili dozvoliti domaćoj regulatornoj agenciji da da dozvolu za interventni uvoz. Paralelno vozimo na oba kolosijeka.”

Upotrijebit ćemo onu opciju koja za građane bude najadekvatnija, najsigurnija za naše građane, istaknuo je i rekao da rusko cjepivo u Hrvatsku može doći vrlo brzo.

Druga doza Pfizera

Komentirajući apel znanstvenika za odgodu druge doze cjepiva Pfizer, jer se već nakon prve doze pokazuje njegova visoka učinkovitost od 92,6 posto, Beroš je rekao: “S imunološkog aspekta prva doza cjepiva već izaziva dostatnu imunost za sprečavanje zaraze. Druga doza znači podizanje imuniteta da bude dugotrajnije. Ako bude poremećaja u isporukama, razmotrit ćemo odgodu druge doze.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!