Beroš o novim slučajevima: Nisu svi pili ista pića, a neki su jeli slane štapiće

Vijesti 08. stu 202308:18 > 10:02 1 komentar
N1

Zbog trovanja nakon navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića, provode se analize, a u istragu su se uključili policija i Državni inspektorat.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je za N1 da danas ima još nekoliko novih slučajeva.

“Još ih je nekoliko, svi su lakše ozlijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom”, kazao je i poručio: “moramo biti oprezni i ne sijati paniku”.

Ministar Beroš u srijedu je dao izjavu iz Hrvatskog sabora.

“Sve institucije rade svoj posao, zdravstveni sustabv je spreman, postupamo prema protokolu, pravodobno su obaviještena policija i sva tijela. Imamo nekoliko novih bolesnika, 4 u KBC-u Zagreb, jedan u Vinogradskoj na opservaciji i sumnja je na ozljeđivanjenkemijskim elemntima i jedan je u varaždinu. Pacvijenti su s blažim simptomima i većina će biti otzpušteno na kućno liječenje”, rekao je ministar.

“Možemo reći da je dvoje od svih navedenih u vezi s konzumacijom određenih pića a za ostale je potrebno sagledati. Mjesta panici nema, ali oprezu ima”, dodao je.

“Nakon prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ. Konzumacija pića je mogla biti incidentalna, piće je na neki način moglo biti promijenjeno… Pitanje je zašto je do toga došlo. Kad smo saznali za novi slučaj izašli smo u medije. Izašpli smo onda kada smo procijenili da realna opasnost postoji”, naveo je Beroš. “Kad se pojavilo više slučajeva krenuli smo obavještavati javnost.”

Osvrnuo se i na poruke koje su se proširile društvenim mrežama. “Te informacije su bile lažne i krivotvorene, institucije rade ispitivanje tko je i zašto je pustio krivotvorene izjave u javni prostor.”

Osvrnuo se na i na nove slučajeve. “Nisu pili iste piće. Neki su konzumirali slane štapiće. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada preporuka da se pije voda.”

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare