Virusni imunolog otkrio zašto omikron izaziva toliku zabrinutost

Vijesti 30. stu 202118:32 > 18:33
JUAN GAERTNER / Sciencephoto / Profimedia

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain u Dnevniku N1 televizije govorio je o novoj varijanti koronavirusa nazvanoj omikron te zašto ta varijanta izaziva toliku zabrinutost na globalnoj razini.

“To je nova varijanta koja u svojoj sekvenci nosi brojne mutacije, pogotovo u S-proteinu i to mutacije koje su u pravilu prisutne u virusima koji izbjegavaju imunoprepoznavanja i to onda ukazuje da bi cjepivo moglo biti manje efikasno”, rekao je Čičin-Šain, ističući da su to zasad samo predviđanja.

VEZANE VIJESTI

“Druga stvar koja zabrinjava je da se taj soj, nakon što ga je WHO prije tjedan dana prepoznala kao novi soj u tolikoj mjeri već proširio da su ga identificirali u brojnim centrima, ne samo u Južnoj Africi nego i u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. To znači da se dosta proširio, a to bi značilo da bi mogao biti zarazan”, rekao je.

Čičin-Šain navodi da treba pričekati još neko vrijeme da bi se prikupili svi podaci.

Komentirajući prethodne sojeve, naveo je da su oni obično imali desetak mutacija na S-protienu. “Ovaj soj u sebi sadrži oko 30 novih mutacija, što je veliki evolucijski skok i neke od tih mutacija ukazuju da bi se mogao brže širiti, a neke druge ukazuju da bi mogaizbjegavati imunološko prepoznavanje.”

Istaknuo je da su to sve predviđanja, a ne konkretne informacije. Naglasio je da još prerano tvrditi da cjepiva ne djeluju na ovu varijantu. “Dio prutijela će štiti protiv novog soja. Ona treća booster doza je najbolje rješenje.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar