Vizek: Euro neće riješiti niti jedan strukturni problem, to mogu samo reforme

Vijesti 01. pro 202122:34 0 komentara
Igor Kralj/PIXSELL

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta, članica Saborskog odbora za fiskalnu politiku, komentirala je proračun za 2020. i što on donosi građanima

“Rashodi iznose 174 milijarde kuna, od toga 127 milijardi kuna onih koji direktno utječu na rezultat proračuna, dakle na generiranje deficita proračuna, a ako znamo da je od tih 127 milijardi, 100 odnosi na mirovine, plaće i troškove u zdravstvu onda znate da mi nikad ne možemo govoriti o proračunu koji je razvojni, proračun je prije svega isključivo socijalan. Gabariti su vrlo jasni i oni su određeni godinama i to se nažalost ne može tako lako promijeniti”, rekla je Vizek RTL-u.

Kaže kako Hrvatska jako slabo konvergira prema prosjeku EU-a: “Prema tome mi tu nikako ne možemo biti zadovoljni jer zapravo stojimo relativno sve lošije, ali opet ponavljam, s obzirom na to kako je izgledala situacija na početku godine, ovo sad izgleda relativno dobro.”

Istaknula je kako je zdravstvo problem koji se događa svake godine: “Mi već sad znamo praktički i možemo očekivati da u ovom proračunu za sljedeću godinu negdje sredinom ili krajem godine ćemo imati jedan rebalans koji će biti baš zbog zdravstva jer imamo nove troškove koje nismo bili u stanju predvidjeti na nekakav način. Očito je sustav neučinkovit, očito novac curi na sve strane, očito se troškovi nisu u stanju na adekvatan način kontrolirati i tu očito treba napraviti reda. Zbog čega se taj red ne događa, to je pitanje ja bih rekla za one koji upravljaju sustavom.”

Osvrnula se i na uvođenje eura, kaže kako povećanje cijena prilikom uvođenja eura je najmanje bitna negativna strana.

“To se može iskontrolirati i mogu se primijeniti iskustva iz drugih zemalja kako su to one radile. Euro neće riješiti niti jedan strukturni problem kojeg Hrvatska ima, to mogu samo reforme”, rekla je Vizek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!