“Nema govora o zabrani pobačaja ni referendumu kojim bi mu se ograničio pristup”

Vijesti 30. lip 202207:53 > 12:09 2 komentara
N1

Premijer Andrej Plenković na početnu sjednice Vlade održao je uvodni govor.

Komentirajući pandemiju koronavirusa, Plenković je rekao da imamo porast broja zaraženih koronavirusom, ali da su u ponedjeljak imali sastanak s užim vodstvom Stožera, koji im je rekao da se ne događa da se povećava broj hospitalizacija.

VEZANE VIJESTI

“Sve smrti koje se bilježe, a njih je relativno malo, uglavnom su s covidom. Ono što želimo reći, a to je oprez, oprez osobito naših starijih sugrađana, sugrađana krhkoga zdravlja. Što se tiče mlađih, pratimo situaciju u svim europskim zemljama i nema zemlje koja sada uvodi neke strože mjere, svi prate situaciju i nastoje živjeti što normalnije”, rekao je Plenković, dodavši da se s dolaskom jeseni mogu očekivati preporuke HZJZ-a na dodatno cijepljenje.

Turistička je sezona u punom jeku, rekao je Plenković, dodavši da je Hrvatska ostvarila 24 milijuna noćenja, što je 94 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

O uvođenju eura

Vijeće Europske unije, podsjetio je, potvrdilo je da će Hrvatska s početkom iduće godine ući u eurozonu. “Ostaje formalno da se usvoji na plenarnoj sjednici mišljenje Europskog parlamenta i formalno će konačna odluka biti 12. srpnja na razini ministara ekonomskih i financijskih poslova i na taj će se način procedura dovršiti”, rekao je Plenković.

“Prve naznake o tome što znači kad država ostvari jedan od svojih strateških ciljeva signalizirala je i jedna financijska agencija, Moody’s. Ova je agencija prema Hrvatskoj bila možda i najkonzervativnija, rjeđe je evaluirala što se tiče našeg kreditnog rejtinga, a sad ga je podigla za dvije stepenice”, rekao je Plenković, dodavši da će sad kreditni rejting Hrvatske prema svim agencijama biti najbolji dosad.

“Takvih će pozitivnih poruka biti još jako puno. Mi ćemo se na radarima ozbiljnih tržišta tek pojaviti”, dodao je.

O pobačaju

Komentirao je i presudu američkog Vrhovnog suda, kojom je pitanje zakonitosti pobačaja prepušteno saveznim državama. “Pitanje prekida trudnoće izrazito je kompleksno pravno i etično pitanje, oko kojega je često nemoguće postići konsenzus i bitno je da sagledamo ovu temu koja je postala bitna u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

“Mi se zalažemo za zaštitu života i on za nas počinje od začetka, ali isto tako poštujemo pravo žene na izbor. Naša je želja da prekida života u Hrvatskoj bude što manje, no statistika i iskustva drugih zemalja pokazuju da se to ne postiže zabranama. Zabrana ne vodi manjem broju pobačaja, ali on postaje opasniji po zdravlje žena. Ova presuda neće imati utjecaja na Hrvatsku. Kao što je nedavno rekao Šeparović, zabrana prekida trudnoće bila bi protivna Ustavu, kao i eventualni referendum kojim bi se ograničio pristup. Nema potrebe za dezinformiranjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena i nema potrebe za unošenjem postojećih odredbi u Ustav. Opoziciju pozivam da budu konstruktivni oko ove teme, koju treba na smiren i racionalan način sagledavati u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Politika Vlade postala i politika predsjednika

Komentirao je i ulazak Finske i Švedske u NATO.

‘Jučer je usvojena deklaracija koja jasno govori o tome da se potvrđuje politika otvorenih vrata NATO i da su oni koji su bili na sastanku, a tamo je bio predsjednik RH… da je odlučeno da se pozovu Finska i Švedska da postanu članice NATO-A. S obzirom da je tu deklaraciju prihvatio i predsjednik, a ja sam pažljivo gledao da nema neka fusnota ili primjedba, onda je red i da Vlada pokrene postupak za sklapanje Protokola uz ugovor o pristupanju Finske i Švedske. Ono što je bila politika Vlade očito je postala i politika predsjednika, što je meni drago’, kazao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare