“Vlada ima strah od donošenja odluka – da se ne bi morao vraćati europski novac”

Vijesti 07. ruj 202116:47 > 19:58

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar u Newsroomu je govorio o problemima obnove nakon potresa.

Kaže da je kao župan pokušao napraviti sve da ubrzaju proces obnove nakon potresa, dodavši kako je nevjerojatno da se u godinu dana nije uspjelo napraviti ništa.

Građani Krapinsko-zagorske županije podnijeli su 177 zahtjeva a obnovu, a dobili rješenja privremenih odluka dok na terenu nije pokrenut niti jedan postupak. “U Ministarstvu graditeljstva su rekli da je problem u nepotpunim zahtjevima građana”, govori Kolar i dodaje da su nakon toga u Gradu preuzeli predmete građana, popunili ih i vratili, a u međuvremenu se ništa nije promijenilo.

VEZANE VIJESTI

Nema dileme da je Ministarstvo najodgovornije, kaže. “Prepucavanje između Ministarstva i Fonda za obnovu nigdje ne vodi. Činjenica je da je u ovom trenutku kočničar Ministarstvu. Dan danas kroz program mjera nemate definirane nadležnosti kroz javnu nabavu i kriterije za odabir izvođača radova i nadzora. I da je Ministarstvo obradilo sve podatke i proslijedilo Fondu, Fond ne bi mogao ništa napraviti”, rekao je župan.

“Vjerujem da Plenković u Europi lobira da se rok produži”

Naveo je kako vidi strah u donošenju odluka, “da se ne bi dogodio krivi korak kako se ne bi morao vraćati europski novac. Zakon smo mijenjali krajem prošle godine. Sad krajem ove razmišljamo o tome da bismo još trebali mijenjati”.

Rok da se potroši europski novac je 30. svibnja. Kaže kako on ne može reći da Vlada radije neće povući novac nego da ga vraća, ali je činjenica da se odluke ne donose. “Plenkoviću dobro ide vanjska politika i vjerujem da on u Europi lobira da se rok produži. Rok nije realan, i struka je to rekla. “Ovaj rok je definitivno nedostižan”, rekao je.

Istaknuo je kako je već sada vidiljivo da mi ta sredtva nećemo uspjeti iskoristiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.