Vlada je smanjila javni dug i deficit: “Sve su to napravili preko grbače umirovljenika i radnika”

Vijesti 17. lis 202317:07 2 komentara

Josip Tica, predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo, gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o stanju hrvatskog gospodarstva.

Osvrćući se na situaciju na Bliskom istoku, Tica kaže da je teoretski moguće da tamošnji događaju utječu na gospodarstvo na Zapadu.

N1

“Uvijek postoji mogućnost da se događaji na Bliskom istoku preko cijene nafte i cijene energenata preliju na ostatak gospodarstva i uspore ekonomski rast.”

Tica kaže kako Hrvatska ima veću stope inflacije nego druge zemlje i za to krivi Vladu.

“Vlada je propustila ulazak te uvezene inflacije u gospodarstvo i poslije je izgubila kontrolu nad njim. Dan danas imamo te poremećaje koji traju. Možemo se nadati da novih poremećaja neće biti.”

Dodaje kako je Vlada u svom vođenju ekonomske politike preopterećena proračunskim izlaganjima i da malo pažnje posvećuje drugim elementima.

“Svi znamo da inflacija jako dobro puni proračun. Vlada je iskoristila te inflacijske prihode da smanji javni dug i deficit. Sve je to napravila preko grbače umirovljenika i radnika, kojima je životni standard bitno pao u tom razdoblju”, rekao je Tica.

Tica naglašava kako je cilj ekonomske politike povećati standard građana.

“U tom kontekstu javni dug i deficit su instrumenti kojima to radimo. Međutim, kada promatrate prijedloge proračuna, izvješća ove Vlade, oni su zamijenili instrument za cilj”, poručuje.

“Oni su u potpunosti zanemarili standard građana. Realne plaće su padale prošle godine, i mirovine isto tako. Realan stopa rasta mirovina u mandatu ove Vlade, odnosno od 2015. do kraja 2022. je bila pet posto, u sedam godina. Što je frapantno niska stopa rasta, a s druge strane se hvale kako su napravili uštede itd.”

Tica smatra kako je hrvatska inflacija veća od usporedivih zemalja zbog loših antiinflacijskih programa Vlade.

“Ono što se otelo kontroli u domaćem gospodarstvu, to je ta inflacija pohlepe. Inflacija koja je uzrokovana podizanjem profitnih marži i svime što je išlo uz to.”

Komentira kako će inflacija u Hrvatskoj vjerojatno zadržati dulje nego u okruženju.

“Posljedično će onda najveći teret podnijeti ljudi kojima će past životni standard, ali isto tako dosta veliki teret će podnijeti izvozni sektor, gdje će taj rast domaćih troškova proizvodnje trajati dulje u Hrvatskoj, nego u zemljama od kuda dolaze njihovi konkurentni”, kaže Josip Tica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare