Vlada nakon sastanka s HGZ-om: Nastavljamo ulagati u modernizaciju vojske

Vijesti 01. velj 202213:43 0 komentara
HV, hrvatska vojska, vojna uniforma, vojna odora, vojnik
Robert Anic / PIXSELL / Ilustracija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike Hrvatskog generalskog zbora na čelu s general-bojnikom Marinkom Krešićem, kojemu su predstavnici Vlade čestitali na izboru za predsjednika HGZ-a.

Uz predsjednika Vlade bio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Branko Hrg, državni tajnik u Ministarstvu obrane, kao i Damir Krstičević, posebni savjetnik predsjednika Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je predstavnike Generalskog zbora s procesima nabave borbenih aviona Rafalea te oklopnih borbenih vozila Bradleyja, što su značajna ulaganja Vlade u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku kopnenu vojsku. Time se nastavlja politika jačanja sposobnosti i modernizacije Hrvatske vojske, uz kontinuiran rast obrambenog proračuna, poboljšanje statusa i materijalnih prava hrvatskih vojnika te ulaganje u opremu.

Istaknuo je da su poštivanje digniteta Domovinskog rata i briga o hrvatskim braniteljima temeljne vrijednosti koje cijelo hrvatsko društvo treba njegovati, a Vlada čini sve da hrvatski branitelji imaju dostojanstven život u današnjoj Hrvatskoj, za čiju su slobodu i samostalnost dali sve.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić kazao je da HGZ cijeni što Vlada čini na rješavanju pitanja važnih za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kao i u pogledu ulaganja u Hrvatsku vojsku. Dodao je da Vlada i Hrvatski generalski zbor nastavljaju kvalitetnu suradnju i redovit dijalog o pitanjima važnima za Hrvatsku vojsku, domovinsku sigurnost, položaj i prava hrvatskih branitelja, dignitet Domovinskoga rata te gospodarski i društveni napredak Hrvatske.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji u Bosni i Hercegovini, s obzirom na pregovore koji se vode o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglašena je puna podrška političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH u daljnjim pregovorima kako bi se u dijalogu s predstavnicima Bošnjaka i Srba, uz podršku međunarodne zajednice, iznašlo rješenje koje će osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Razgovaralo se i o aktualnim izazovima borbe protiv covida-19, obnove nakon potresa, porasta cijene energenata te planovima Hrvatske za pridruživanje članstvu u Schengenskom prostoru i europodručju, priopćeno je iz Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!