Plenković: Ukidanje viza za SAD je snažna politička poruka

Vijesti 30. ruj 202106:56 > 10:19 3 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL/Ilustracija

Premijer Andrej Plenković u svom je uvodnom obraćanju na današnjoj sjednici Vlade naglasio kako je ukidanje viza za hrvatske građane koji putuju u SAD prije svega jaka politička poruka, ali da će se preliti i u bolje ekonomske odnose između dvije zemlje.

“Nakon što smo potpisali dogovor s EK, Komisija u kratkom roku realizirala uplatu od 6,14 milijardi kuna koje su došle Hrvatskoj kao predujam za pokretanje svih projekata koje smo kandidirali kroz Nacionalni plan oporavka i otpronosti. Vjerujem da ćemo krenuti na snažan put ekonomskog oporavka”, rekao je Plenković na početku svog uvodnog izlaganja.

PROČITAJTE JOŠ

Podsjetio je i da SAD ukida vize za Hrvate.

“Čestitam ministrima Božinoviću i Grlić Radmanu na tom uspjehu. Građani će najkasnije do 1. prosinca biti u mogućnosti putovanja u SAD bez vize, ali to je i snažan signal partnerstva i novog nivoa odnosa s SAD-om. To je poruka da je Hrvatska kao partner ispunila sve kriterije. Ovo je, prije svega, značajna politička poruka. Ovo će se sigurno preliti i u bolje ekonomske odnose između Hrvatske i SAD-a”, kazao je.

Zahvalio je ministru Josipu Aladroviću “na svemu što čini za umirovljenike, mi ćemo riješiti i covd dodatke. Idemo s novim iskoracima oko položaja umirovljenika”.

Osvrnuo se i na stanje s koronavirusom.

“Vidimo da smo u nekoj fazi umjerenog stabiliziranja broja zaraženih. Važno je da je za sada preko 50,6 posto odrasle populacije potpuno cijepljeno, da apeliramo još jednom na starijem od 65 godina da se cijepe, oni su najugroženija skupina”, rekao je te dodao da je Vlada donirala još 200.000 doza cjepiva.

“Dajemo svoj doprinos globalnim naporima za zaštitu od koronavirusa”, rekao je Plenković.

Rekao je i da će jučer predstavljene izmjene Zakona o obnovi stvoriti pretpostavke za ubrzanje procesa obnove nakon potresa.

“Vjerujemo da će te izmjene stvoriti pretpostavke za ubrzanje procesa obnove. Imamo dosta već pripremljenih sredstava i za obnovu javnih i privatnih objekata, sada je ključno operativno krenuti u snažnu provedbu procesa obnove”, rekao je Plenković.

Izmjene Zakona će ići u proces javnog savjetovanja zajedno sa Zakonom o državnom inspektoratu, a nakon što prođe savjetovanje, idu na Vladu te u proceduru izmjena u Hrvatski sabor, pojasnio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare