Vlada odustala od cenzusa za zapošljavanje OSI-a: “To je definitivno pobjeda”

Vijesti 16. sij 202212:27 > 12:31
N1

Vlada Republike Hrvatske odustala je od uvođenja cenzusa za osobe s invaliditetom koje su zaposlene. Naime, novim prijedlogom zakona, osobe s invaliditetom koje rade i imaju primanja četiri tisuće kuna i više, izgubili bi pravo na invalidninu u iznosu od 1.500 kuna.

Takve najave izazvale su burnu reakciju osoba s invaliditetom, a predvodnik je bio Antonio Milanović iz Zadra s kojim smo razgovarali u Točki na tjedan proteklog tjedna. Osim što je Vlada odustala od takvog prijedloga zakona, novom izmjenom zakona predlaže se i povećanje iznosa invalidnine na 1.750 kuna.

S Antonijom smo razgovarali opet u današnjoj Točki na tjedan.

“Definitivno smatram to svojom pobjedom, no ta pobjeda ne bi bila moguća bez potpore najbližih ljudi. Ja bih htio biti fer i reći da je to bila naša pobjeda, ali da sam ja predvodnik te pobjede”, govori.

Povećanje iznosa invalidnine na 1.750 kuna je nazvao korakom u pravom smjeru, ali smatra da to nije jedini korak.

“Ovo nije nešto što omogućava da mi kvalitetnije i bolje živimo. Tih 250 kuna je put kojim bismo trebali ići dalje, odnosno trebao bi se povećavati taj iznos. 1750 kuna nije nešto što bi nas utišalo i nije nešto za što bismo mogli reći da smo zadovoljni time. Moja poruka Vladi je da i dalje nastavi prema tome da nam kvaliteta života bude što bolja”, rekao je Milanović.

Napominje da je potrebno raditi na kvaliteti života osoba s invaliditetom i da se oni što više uključuju u tržište rada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.