Vlada osigurala 4.5 milijuna eura za ublažavanje posljedica epidemije afričke svinjske kuge

Vijesti 21. ruj 202314:50
N1

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o interventnoj mjeri pomoći radi ublažavanja posljedica epidemije uzrokovane pojavom afričke svinjske kuge (ASK), za što je namijenjeno 4,5 milijuna eura.

Provedbom odluke o interventnoj mjeri pomoći omogućuje se isplata interventne pomoći svim uzgajivačima, subjektima, fizičkoj ili pravnoj osobi koji do sada nisu ostvarili pravo pomoći ili su djelomičnom ostvarili pomoć iz Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave ASK, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kako je navela, omogućuje se uzgajivačima nadoknada tržišne vrijednosti za uginule i usmrćene svinje i nadoknada gubitka za uklonjene svinje od trenutka potvrde pojave bolesti u Hrvatskoj.

Pritom se iznos potpore utvrđuje sukladno broju, kategoriji i težini uginulih i usmrćenih svinja, na temelju zapisnika nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata za sve svinje uklonjene u klaonici ili usmrćene u objektu (radi se o klaonicama koje je odredilo Ministarstvo poljoprivrede).

Financijska sredstva potrebna za provedbu današnje vladine odluke procjenjuju se na 4,5 milijuna eura i osigurana su u državnom proračunu, kazala je Vučković.

Prema tablici iznosa financijske pomoći za uginule i usmrćene životinje koja se nalazi u obrazloženju odluke Vlade, za prasad i odojke do 35 kilograma financijska pomoć iznosi 100 eura po grlu, za tovne svinje dva eura po kilogramu žive težine, a za nazimice, krmače i neraste 650 eura po grlu.

Ministrica Vučković je podsjetila da je pojava ASK u Hrvatskoj potvrđena 26. lipnja ove godine te se u zonama ograničenja i zaraženim područjima provode propisane mjere.

Jedna od nužnih mjera, kako je kazala, je i provedba usmrćivanja i uklanjanja svinja u ugroženom području.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.