Od ponedjeljka ublažavanje mjera za škole i neke sportske aktivnosti

Vijesti 28. sij 202107:09 > 12:54 0 komentara
VLADA, SJEDNICA VLADE, nsk, ANDREJ PLENKOVIĆ
Davorin Visnjic/PIXSELL

Na sjednici Vlade RH doznalo se više o epidemiološkim mjerama nakon 1. veljače.

U uvodnom dijelu premijer Andrej Plenković osvrnuo se na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta, a potom je izvijestio o situaciji s koronavirusom:

“Situacija je povoljna. Smrtnost također pada iako ti brojevi kasne nekoliko tjedana. Sve to govori da moramo nastaviti s odgovornošću. O tome se razgovaralo na Europskom vijeću gdje se uputilo na izniman oprez.”

Povratak viših razreda OŠ u škole i sportske aktivnosti

“Nakon rasprave s Vladom i Stožerom jučer u poziciji smo poslati poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera – jedan segment se odnosi na osnovnu školu i povratak viših razreda u klupe, a drugi je dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, posebno onih na zraku. Mjere ćemo revidirati sredinom veljače. S obzirom na usporavanje distribucije cjepiva, vrijeme je za visoki stupanj opreza. Zato smo nakon temeljite analize odlučili zadržati se na ova dva pravca djelovanja”, rekao je Plenković.

VEZANA VIJEST

“Što se tiče aktivnosti nakon potresa, želim zahvaliti potpredsjednicima Medvedu, Miloševiću i ministru Horvatu. Imali smo raspravu o Zakonu, sutra će biti izglasavanje u Saboru. Mislim da smo pronašli dobre okvire za kompromis. Što se tiče Siska, smatramo da je rješenje dobro s obzirom na razmjere šteta”, rekao je Plenković i zahvalio svima na angažmanu.

O Nacionalnoj strategiji je rekao: “Prihvatit ćemo jedan amandman nakon jučerašnje rasprave. Žao mi je što oporba nije pokazala dovoljno razumijevanja za važnost ovog dokumenta. Nemam dojam da će ga podržati, mislim da je to velika strateška pogreška. To predstavlja smjer zemlje u sljedećem desetljeću.”

O sanaciji nakon potresa

Potpredsjednik Tomo Medved izvijestio je o sanaciji nakon potresa: “Tijekom ovog tjedna postavili smo 278 smještajnih objekata, a sveukupno 928 kontejnera i mobilnih kućica. Ukupno je pregledano 26.505 objekata. U najvećoj smo mjeri riješili prioritetne zahtjeve. Dosad je 939 smještajnih objekata priključeno na električnu energiju. U Državne stanove zbrinuta je 161 osoba. U tijeku su administrativne radnje za uklanjanje dijelova objekata pogođenih potresom.

Izdvojio bih mjere koje provodi Ministarstvo gospodarstva i poljoprivrede. Zahvaljujem ministru Butkoviću jer se postavlja prva bazna stanica za pokrivanje signala na tom području što je vezano i uz obrazovni proces.”

Potpredsjednik Zdravko Marić izvijestio koliko je sredstava prikupljeno na računa Ministarstva financija za područje stradalo od potresa: “90,7 milijuna kuna je prikupljeno. Ovo je zadnje stanje, no brojka će se povećavati.”

Koronavirus u Hrvatskoj

“Hrvatska je na sedmom mjestu po incidenciji. Aplicirano je više od 76.000 doza cjepiva sveukupno. HZJZ je objavio najnovije informacije o cijepljenju. Zbog usporavanja dinamike isporuke cjepiva sljedećih nekoliko tjedana provedba cijepljenja bit će smanjenog intenziteta, a Pfizerovo će cjepivo dolaziti u reduciranim količinama.

VEZANA VIJEST

Nuspojave cijepljenja prate se redovno. Zaprimljeno je 370 sumnji na nuspojave Pfizera te 10 sumnji na cjepivo Moderne. I dalje bilježimo pad broja novih slučajeva na tjednoj razini, stagnira broj hospitaliziranih i tu bilježimo pozitivan trend. u odnosu na broj aktivnih slučajeva i dalje je velik broj hospitaliziranih što poziva na velik oprez”, rečeno je na sjednici.

Davor Božinović je govoreći o mjerama rekao: “Hrvatska sad uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Govorimo o malim popuštanjima, ali ona su na dio populacije jako značajna. Odlučili smo se na povratak svih učenika osnovnih škola u klupe. Popuštanje mjera je oprezno jer svako popuštanje mjera nosi rizike.

Drugi aspekt je mogućnost bavljenja sportom. Otvorila se mogućnost bavljenja sportom, trening i rekreacija, ali zasad samo na otvorenom. Smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport jer su mnoge od njih i školske dvorane. Zabrana se ne bi odnosila na bazene i neke beskontaktne sportove. Važno je napomenuti da se popuštanje ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostora poput svlačionica i tuševa.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!