Vlada umanjila plaću štrajkašima u pravosuđu

Vijesti 13. srp 202310:26 > 10:44

Vlada je donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku. Radi se o štrajku službenika u pravosudnim tijelima.

‘U navedenom razdoblju s predstavnicima sindkata održano je 5 sastanaka na kojima se pokušao pronaći dogovor’, kazao je na sjednici Vlade danas ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Pobrojao je što je Vlada sve ponudila, pa i sporazum, kojeg su sindikati odbili. ‘Predloženi sporazum iskorak je Vlade u jačanju dijaloga unatoč činjenici da navedeni sindikat nije reprezentativni sindikat’, dodao je.

‘Službenicima u pravosuđu u srpnju je isplaćena puna plaća s uvećanim dodatkom temeljem odluka Vlade, čime je prosječna plaća u pravosuđu povećana za 15 posto. Plaće službenika i namještenika u pravosuđu su u protekle 4 godine porasle u četiri intervala – 2019., 2020 dva puta te 2023. Uz ta povećanja koeficijenata u četiri intervala, osnovica za izračun plaće je porasla za 33 posto. Primjerice, od 2018. do 2023. koeficijent zapisničara porastao je za 34,8 posto, odnosno 330 eura, a u ovom sporazumu kojeg je vlada predložila plaća zapisničara bi iznosila 1000 eura neto’, kazao je Malenica.

‘Obzirom da u zahtjevu sindikata stoji ultimatum da se plaće samo navedenoj kategoriji službenika i namještenika moraju povećati odmah te da predstavnici sindikata nisu spremni nastaviti dijalog, Vlada predlaže odluku o umanjenju plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku. Uplaćivati će im se obavezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku počevši od 17. srpnja’, kazao je Malenica, prenosi Tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.