Vlada: Za potpore malim mljekarama pet milijuna kuna

Vijesti 10. pro 202112:58 0 komentara
mlijeko, kanta, kante
Pixabay/Ilustracija

Vlada je u petak donijela programa potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj vrijedan pet milijuna kuna.

Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, tim programom nastoji se pomoći malim mljekarama u Hrvatskoj putem sufinanciranja troškova transporta i sabiranja mlijeka od strane uglavnom malih isporučitelja.

“U Hrvatskoj trenutno posluje 28 malih mljekara koje otkupljuju i prerađuju mlijeko, a surađuju sa 780 isporučitelja, odnosno s gotovo 20 posto registriranih isporučitelja, pri čemu otkupljuju nešto manje od devet posto mlijeka”, kazala je Vučković.

Suradnja s malim proizvođačima koji isporučuju manje količine mlijeka uglavnom u manje razvijenim krajevima zahtjevna je što se tiče troškova transporta i sabiranja, a valja cijeniti činjenicu da male mljekare u Hrvatskoj unatoč tome te usprkos povećanim troškovima zbog pandemije covida-19 i rasta cijena energenata nisu smanjile otkup, istaknula je Vučković.

Stoga ih se tim programom, kako je rekla, nastoji poduprijeti, osigurati otkup i dalje i očuvati mala gospodarstva u siromašnim krajevima.

Potpora se dodjeljuje malim mljekarama, koje proizvode manje od 11 milijuna kg mlijeka godišnje, za pokriće dijela troškova nastalih prilikom sabiranja i transporta mlijeka od primarnih proizvođača do objekata za preradu. Dodjelom potpore zadržala bi se postojeća razina otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada malih mljekara, a samim time i očuvala proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima u Hrvatskoj, navodi se u programu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!