Vlada zbog minusa traži način kako smiriti banke

Vijesti 07. ruj 202122:52 > 22:56 2 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se u srijedu s predsjednicima uprava banaka u vezi s pitanjem prekoračenja po tekućim računima građana u Hrvatskoj. Na sastanku u 10 sati u Banskim dvorima uz predsjednika Vlade bit će ministar financija Zdravko Marić, a sudjelovat će i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Cilj sastanka je naći rješenje za prešutne minuse u kojima se nalazi oko 840 tisuća hrvatskih građana bez da su toga uopće bili svjesni. Čak oko 95 posto svih minusa su ustvari prešutni što znači da je većina banaka u Hrvatskoj praktički ukinula dopuštene minuse i automatski prešla na računanje efektivne kamatne stope za prešutne minuse. Zakonski to nije striktno zabranjeno što znači da je zakon nedorečen jer bi prešutni minus trebao biti iznimka, a ne pravilo.

VEZANE VIJESTI

Na sastanak će HNB doći sa svojim prijedlozima, baš kao i Hrvatska udruga banaka i Vlada, odnosno ministarstvo financija.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj u programu N1 otkrio je da je ministarstvo “napravilo pet simulacija, odnosno prijedloga raspolagajući s podacima koje imaju trenutno i koje su jučer dobili od HNB-a. Ministarstvo će pratiti rezultate ovog sastanka, vidjeti sve opcije i simulacije i ići u onom smjeru da se zaštite potrošači, ali i građani koji koriste te proizvode”.

Izmjene zakona do kraja godine, Vlada traži kompromis s bankama

HNB je već iznio svoj prijedlog i s tim stavom dolazi na sastanak iako su otvoreni i za druge opcije.

Predlažu izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju na način da banke za postojeća prešutna prekoračenja, koja su ustvari i najproblematičnija, imaju obvezu korisnicima ponuditi otplatu duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prešutnog prekoračenja. Takvo pravilo vrijedi i za dopuštene minuse pa po prijedlogu HNB-a automatska naplata duga ne dolazi u obzir. Također, traže i da banke smanje EKS na 7,61 posto koliko iznosi kamata i za dopušteno prekoračenje. Uz to, predlažu i da u budućnosti maksimalni iznos prešutnog prekoračenja za novougovorene tekuće račune iznosi 1.500 kuna. Moguće je da na kraju taj iznos ipak bude veći.

VEZANE VIJESTI

Pitanje je hoće li proći ovaj prijelog HNB-a jer je bankama u interesu ipak zadržati veću kamatu. Neslužbeno se može čuti od aktera sutrašnjeg sastanka da će Vlada na sastanku pokušati pronaći kompromis s bankama i pitanje je hoće li već u srijedu imati jasne upute za izmjene zakona. Vlada ustvari traži način kako ublažiti prijedlog HNB-a kako banke ne bi ugasile male dopuštene minuse. Zbog toga će i ministarstvo financija imati svoje prijedloge.

Postoje dva moguća modela izmjena, jedan je da se sve definira u izmjenama Zakona, a druga je da se uz Zakon mijenja i odluka o izračunu EKS koju inače donosi HNB. Stvar je tehničke prirode, no u tom slučaju bi se u Zakonu riješio status sadašnjih prešutnih minusa i da se njima smanji kamatna stopa, zatim da se omogući otplata na 12 rata te da se ograniči iznos prešutnih minusa kad se otvara novi tekući račun. Onda bi se odlukom HNB-a definirala efektivna kamatna stopa.

S obzirom da izmjene zakona zahtjevaju i koordinaciju i dogovor više aktera, ali i javnu raspravu te saborsku proceduru cilj je da se Zakon o potrošačkom kreditiranju donese tek do kraja godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare