Vladajući odbili amandmane oporbe za veće snižavanje PDV-a

Vijesti 25. ožu 202211:03 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vladin predstavnik odbio je u petak u Saboru sve amandmane oporbe na izmjene Zakona o PDV- u kojima je tražila još niže stope poreza na određene vrste proizvoda.

Tako su odbijeni svi amandmani Kluba zastupnika Socijaldemokrata kojima su predložili dodatno snižavanje stope PDV-a, primjerice na 5 posto za ulaznice za koncerte,zabavne parkove, sportska događanja i kulturna događanja, isporuku pčela i za sve veterinarsko-medicinske proizvode koji se koriste u pčelarstvu.

Odbijeni su i amandmani kojima su Socijaldemokrati predložili sniženu stopu PDV-a od 13 posto na zamrznutu ribu, usluge cestovnog prijevoza putnika te sve ugostiteljske usluge.

Svi prijedlozi su u skladu s EU direktivom o sniženim stopama PDV-a, poručio je Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) pitajući zašto Hrvatska ne shvaća ono što je Europa shvatila da je potrebo kako bi bila konkurentnija.

Nije prihvaćen ni amandman Anke Mark Taritaš (GLAS) i Kluba SDP-a da se PDV na menstrualne potrepštine snizi na najmanju moguću stopu od 5 posto.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić istaknuo je da je Vlada vodila brigu o financijskim mogućnostima odnosno stabilnosti javnih financija, da će pratiti efekte sniženih stopa na kretanje prodajnih cijena proizvoda te ako će efekti biti pozitivni razmotriti daljnje snižavanje stopa PDV-a .

Nije prošao ni prijedlog SDP da se PDV na zamrznuto meso i ribu te mesne prerađevine snizi na 5 posto.

„Veliki broj ljudi i dalje koriti ove proizvode i ako ostane stopa na 25 posto to će dovesti do manje potražnje i proizvodnje”, poručila je Andreja Marić (SDP) dodavši da žele pomoći domaćoj mesnoj industriji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!