Vojković: Pavelić je po svemu bio izdajnik, kukavica i zločinac

Vijesti 20. tra 202312:25 1 komentar
N1

Goran Vojković, kolumnist portala Index, u N1 Studiju uživo govorio je o izmjenama zakona kojim bi se skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u javnosti kažnjavalo novčanom kaznom do četiri tisuće eura.

“Imamo uzvika koliko hoćete, s Titom naprijed, za kralja i otadžbinu… Što ako dođete u neko ustaško selo i pjevate po šumama i gorama, je li to isto uznemiravanje grđana? HDZ se nije usudio postaviti stvari kako treba”, istaknuo je, dodajući da zakonom nije jasno definirano koji to uzvici predstavljaju remećenje javnog reda i mira.

Vojković se osvrnuo na dio zakona koji se odnosi na širenje lažnih vijesti te je istaknuo da je tekst samog zakona nepromijenjen.

“Sjedite u birtiji i vičete da je drug Tito loše i da je standard nikakav i onda dođe milicajac, uhvati te i kaže ‘što ćeš ti meni reći da je standard nikakav, idemo do prekršajca’… Govorimo o nečemu iz sasvim drugog vremena, tekst nije promijenjen i apsolutno je neprimjeren 2023. godini”, tvrdi Vojković.

Drakonske kazne

Kaže da je samo promijenjena valuta u zakonu, ali ne i tekst. “To je iz doba kad je država mogla sve.”

Dio oporbe tvrdi da se uvode drakonske kazne, pri čemu se s jedne strane obiteljsko nasilje kažnjava s nekoliko stotina eura, a s druge strane uzvikivanje “Za dom spremni” se može kazniti s 4000 eura.

“Kazne su puno veće nego što su bile kad su bile zamišljene. Oni su to ovako zamislili: ‘ajmo mi sad nabiti kazne debelo, 4000 eura su dobri novci pa će ljudi malo više paziti što govore i pjevaju jer će se plaćiti kazne. Oni su išli po sustavu idemo dignuti kazne pa onda građani neće ulaziti u konfliktne situacije jer će se plaštii kažnjavanja. Nećemo donijeti zakon gdje je pozdrav zabranjen”, tvrdi Vojković.

Kaže da se tako građanima šalje poruka “stojte tiho jer inače ćemo mi reagirati”. Ističe da je Njemačka u takvim situacijama bila vrlo jasna, za razliku od Hrvatske.

“Znamo tko je Pavelić, doveli su ga Nijemci da bi ovdje držao red. Izdajnik po svemu, kukavica i zločinac po svemu i nigdje nikad izabran od hrvatskog naroda. O njemu je najbolje čitati ono što je o njemu pisao Stepinac”, navodi Vojković.

“HOS je uzeo taj pozdrav ne jer je bio stari hrvatski pozdrav jer nije, Pavelić ga je izmislio, nego jer je to ustaški pozdrav”, dodao je.

Navodi da se na ovaj način stavlja u nezgodnu poziciju i policajca i suca jer vladajuća većina to ne želi jasno postaviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare