Vojni analitičar: “Hrvatska opsjednuta klasificiranjem, taji se kao u filmovima”

Vijesti 21. lip 202321:05 0 komentara

Vojno-politički analitičar s Obris.org Igor Tabak u Newsnightu je govorio o teškoj nesreći u kojoj je pao mađarski vojni helikopter. U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, a za trećim se još uvijek traga.

Tabak navodi da su prvo izlazile kontradiktorne informacije. “Čulo se o različitim tipovim letjelicama, tek treba vidjeti što je na stvari. Hrvatska je tvrdila jedno, a Mađari drugo. U Zadar je prije sat vremena sletio njihov avion koji je dopremio njihovo izaslanstvo koje će vjerojatno sudjelovati u istrazi. Bilo bi dobro da to ide brzo.”

Dodaje da je sad najbitnije pronaći trećeg člana posade. Puno se pitanja postavljalo vezano uz sajle koje idu preko kanjona Čikole. Jesu li karte koje piloti koriste dobro ažurirane i trebaju li takvi podaci biti uneseni na te karte? Michael Križanec, šef HRZ-a, na današnjoj je konferenciji naglasio da uvijek vrijedi pravilo ‘vidi i izbjegni bilo kakvu prepreku’.

N1

“Rizik uvijek postoji”

“Taj rizik uvijek postoji, tim više što ovaj centar u Zadru obučava za specijalne operacije. Tu se očekuju da dođu iskusniji ljudi, da se rade možda nestandardnije obuke i rizik uvijek postoji. Što se niže leti, rizik je veći. Dovoljno je vidjeti koliko je zadnjih godina dronova u zraku, razne infrastrukture, to su sve opasne stvari”, kazao je Tabak.

“Ovo nije bila zona leta, oni su se vraćali u zračnu luku. Čulo se da su sve te stvari označene na kartama, pretpostavlja se da su napravili pripremu”, rekao je, dodajući da je teško komentirati prije nego što bude završena istraga.

“Pod uvjetom da išta bude objavljeno javnosti. Hrvatska tu nema dobar score (rezultat) zadnjih godina, što god da se istražuje gotovo ništa ne izađe u javnu sferu, Mađarska je obćala da će biti otvorenija svojoj javnosti”, naglasio je.

Tabak ističe da je Hrvatska posljednjih godina postala opsjednuta klasificiranjem svega i svačega. “Tu se taji skoro kao u filmovima, više nego u ozbiljnoj EU i NATO državi. Nažalost, imamo tradiciju zrakoplovnih nesreća o kojima se skoro ništa ne čuje ili ništa ozbiljnog.”

Mađari će nadzirati naše nebo?

Osvrnuo se i na teze o tome da bi Mađari mogli privremeno nadzirati hrvatsko nebo, naglašavajući da je to jako ozbiljna tema.

“Kad se o tome prvi put ponešto čulo u ljeto 2019. tadašnji ministar obrane je žestoko demantirao makar primisli na kontrolu našeg neba. Takve stvari u principu traže veliku dozu povjerenja, posebno za one protokole kad je potrebno rušiti neki cilj”, kazao je Tabak pa nastavio:

Ta priča, olako ponašanje i pristupanje prepuštanju kontrole zračnog prostora ovom ili onom susjedu začuđuje i to je nešto što je gotovo u tišini prije koji tjedan pušteno u javnost kao nešto sasvim normalno i očekivano, a nije baš. O tome će se prije ili kasnije morati ozbiljnije razgovarati. Upravo zato se išlo u kupnju Rafalea. Nije svejedno tko leti iznad Hrvatske i tko ima pravo rušiti leteće ciljeve, bio to tajanstveni dron ili putnički avion kojeg je netko oteo.”

Dodaje i da Mađarska izvodi neke čudne poteze u posljednje vrijeme, blokira europske i NATO inicijative vezane uz Ukrajinu. “Jako čudna situacija sve skupa.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!