Vojni analitičar: I kineski balon i američki dron bili u špijunskim aktivnostima

Vijesti 15. ožu 202309:22 0 komentara
N1

Ruski lovac Su-27 udario je u utorak u propeler američkog vojnog drona "Reaper", nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more. O ovom incidentu u Novom danu govorio je Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnosna pitanja s Fakulteta političkih znanosti i vojni analitičar.

Ogorec pad letjelice opisuje kao incidentan događaj. “Ne treba pretjerivati, to je samo jedan u nizu incidenata koji su bili više ili manje na rubu incidenta. Nezahvalno je povlačiti bilo kakve usporedbe, ali recimo da bi se ovo moglo usporediti s onim balonom nad SAD-om.”

Navodi da se sada očekuju žestoke retorike s obje strane. “Vidimo da se i Amerikanci i Rusi itekako čuvaju da ne dođe do eskalacije. Nije slučajno da se našla baš letjelica bez posade i nije slučajno da su je Rusi obzirno oštetili, nisu je srušili naoružanjem. Očito se radi o suzdržanim aktivnostima i s jedne i druge strane.”

Ponovno je usporedio obaranje američke letjelice sa špijunskim balonom u SAD-u. “Možda možemo pomisliti da su obje letjelice bile u špijunskim aktivnostima.”

“Jedno je ući u sukob, a drugo u zonu sukoba. Ako je letjelica ušla u zonu borbenog djelovanja, onda je ušla s točnom zadaćom, onda je imala ono što bi se grubo moglo nazvati špijunskom zadaćom, letjela je i promatrala”, istaknuo je Ogorec.

Kazao je da se oborena američka letjelica može koristiti i napadačke akcije. “Radi se o letjelici koja se može naoružati, o objektu koji može biti borbeno upotrijebljen. Je li ova letjelica bila naoružana, za sada nitko ne govori o tome. Ako je bila nenaoružana, onda je očito bila u izvidničkoj zadaći.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!