Vojni analitičar otkrio što je trenutno veliki problem za Ukrajinu na bojištu

Vijesti 28. ožu 202422:28 0 komentara

Vojni analitičar portala Obris.hr Igor Tabak gostovao je u Newsnightu kod Ivana Hrstića gdje je govorio o stanju na bojištu u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je poručio da ako Zapad opskrbi Ukrajinu lovcima F-16, ruske snage će ih obarati. Tabak tvrdi da bi takvi avioni mogli pomoći Ukrajinu, ali da na to ne treba gledati kao na neku revoluciju u ovom ratu.

“Ovo nije nekakav čaropni štapić koji bi preokrenuo stvari. Ti avioni mogu Ukrajini pomoći, napraviti određenu razliku na bojištu, ali to nije neka revolucija, nisu novi, nisu niti blizu najnovijem i najmodernijem statusu i samih F-16, a kamoli drugih tipova. Bit će bolji, nego ono što Ukrajinci imaju, tim više što se njihova flota sovjetskih aviona troši ovo svo vrijeme.”

Dodatak Zapadnog naoružanja je u svakom slučaju korist za Ukrajinu.

“Avioni će dolaziti postupno. Možda uspiju donekle odmaknuti ove ruske borbene avione koji ispuštaju precizne zrakoplovne bombe. To je trenutno veliki problem. Dovoljno su precizne da gađaju prvu liniju fronte.”

Tabak navodi kako je Ukrajina dobila cijelu paletu aviona koje nije uvijek jednostavno spojiti s brojnim radarima.

“Od prastarog, starog, novijeg, vrlo novog… Sve te sustave je vrlo teško upariti da dobro rade zajedno. Treba ih spojiti sa cijelom lepezom raznih radara koji se tu koriste i naravno, budući da je rat najbolji pokazatelj kvalitete borbenih sredstava, tu se jako jasno vidi da nisu svi ti sustavi isti. Ako govorimo o raketama koje dolaze balisitčkom putanju, projektili protuzračnih sustava, sve te rakete u balisitčkoj putanji zapravo jako malo ovih Zapadnih sustava može spriječiti i tu je američki Patriot kritično oružje.”

N1

Tabak smatra da Rusima ne ide upravo zbog srčane obrane Ukrajinaca.

“Ukrajnici su se do sad vrlo dobro branili – jako čvrsto i srčano. Zato Rusima zapravo i ne ide. I sad kad uspijevaju postići neke pomake, to su pomaci po 500 metara, kilometar, kilometar i pol.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!