Vojni analitičar o Hranju: Bojim se da je već došlo do podjele među generalima

Vijesti 10. stu 202117:56 > 18:51 2 komentara
N1

Gost Newsrooma bio je Robert Barić, vojni analitičar i profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Jedna od tema vojnog aspekta sukoba predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića su američki Bradley gusjeničari. Milanović proziva Vladu već neko vrijeme da se ta priča izgubila u dokumentima. Proziva ih da vuku poteze koji će naštetiti odnosima s SAD-om, a tvrdi i da je riječ o dobroj ponudi.

Premijer Plenković rekao je pak da, “kada se preuzme pravna, čvrsta obveza da se vozila nabavljaju, u tom trenutku će Vlada bez nekih većih poteškoća iznaći sredstva i za ta vozila”.

VEZANE VIJESTI

U vojsci nema sustavnog planiranja

“To je oklopno borbeno vozilo, to je vozilo koje služi za prijevoz vojnika na bojištu. Mora imati potporu težih oklopnih vozila, helikoptera. To je borbeni taksi na bojištu. Nezaobilazno je svugdje i činjenica je da Hrvatska ima M980 iz bivše Jugoslavija i da ih se treba zamijeniti. S druge strane, to je gusjeničar ne vozilo na kotačima i ima smisla raditi miks. Patrije su dobre za ravnicu, ali na malo većoj kosini će proklizat, a gusjeničar će proći bez problema. Miks treba. S druge strane, širi je problem kompletne nabave oružanih sustava u Hrvatskoj gdje se ponašamo kao da idemo na plac, od jedne kumice uzmemo nešto, od druge nešto drugo, a nitko ne gleda cijelu sliku”, objašnjava Barić.

Ističe da je najveći problem što u vojsci nema sustavnog planiranja.

“Morate imati vojnu strategiju koja predstavlja operacionalizaciju, strategiju nacionalne sigurnost, opća načela korištenja oružanih snaga. Imamo dokument iz 2003. koji prdstavljala pokušaj da se navrat-nanost napiše povezivanje strategije nacionalne sigurnosti i obrane. To nije dokument koji je trebao biti. Mi nemamo nikakvu vojnu strategiju, to je nevjerojatno. Nemamo vojnu doktrinu, a doktrina jasno kaže kako se oružane snage uptorebljavaju. To je ključno, da se jasno kažu načini djelvoanja, a mi to nemamo, to je zanemareno”, naglašava Barić.

Može li ovaj slučaj zaista naštetiti odnosima s SAD-om?

“Treba gledati širi kontekst, sve propuštene prilike. Washington nam je u više navrata u zadnjih 15-ak godina nudio da budemo glavni američki saveznik u regiji. To ima prednosti i nedostatke. Prednost je sigurnost, imate pouzdanog partnera. Posebno se to vidi sada kada je NATO opet u velikim prbolemima. Mi smo propustili mnoge šanse. Bojim se da će u Washingtonu ovo pojačati percepciju ‘čekajte, kakvi su oni partner’. Bojim se da će se dogoditi: OK, oni su tu, kupit će neko oružje, ali kad se budu krojili planovi za regiju, nećemo ih pitati nego reći uzmi ili ostavi”, odgovara Barić.

Barić je komentirao i situaciju u kojoj se prepiru premijer i predsjednik, a u sredini je načelnih Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

“To je izuzetno opasna situacija. Neće se podijeliti vojska, ali možda će se podijeliti zapovjedna linija. Bojim se da na najvišoj zapovjednoj razini već imate podjele među generalima, a to se onda može proširiti i na niže razine. Hranj je u nemogućoj situaciji, nikad nije razriješen odnos između predsjednika Republike i ministra obrane. Mi bismo morali napisati potpuno novi Zakon o obnovi. A dugoročne posljedice, tko će htjeti biti načelnik Glavnog stožera nakon ovoga, nikad ovakve situacije nije bilo. Mislim da ćemo ući u anale civilno-vojnih odnosa na međunarodnoj razini po ovome što se sad događa. Ovo je u Hrvatskoj nezabilježena situacija, a nisam siguran da postoji nešto slično i u drugim državama”, zaključio je Barić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare