Vozača autobusa ili kamiona u Hrvatskoj sve teže pronaći

Vijesti 23. lip 202314:32 0 komentara
Marin Tironi/Pixsell

Sigurnost prometa na cestama mogu ugroziti i profesionalni vozači koji za upravljač sjedaju bez nužnih dokumenata. Policija i USKOK nedavno su uhitili 20 osoba koje su izdavale krivotvorena uvjerenja o stručnoj osposobljenosti i periodičnom usavršavanju stotinama vozača koji izobrazbu nisu prošli. To je samo dio velikog problema - manjka vozača.

Vozača autobusa ili kamiona u Hrvatskoj je sve teže pronaći. Problem nije od jučer i našim prijevoznicima se zasad čini nerješiv.

“Zato što nam je općenito naš vozni park puno stariji od država Europske unije i niže su naravno plaće nego u Europskoj uniji”, kazao je Zdravko Bubnić, potpredsjednik Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore.

Ni strana radna snaga u ovom slučaju nije dobro rješenje jer vozači iz dalekih zemalja često nemaju dovoljno znanja. Nedavni slučaj pokazao je i da su neki od njih svjedodžbe ovlaštenih centara za osposobljavanje vozača dobili – na crno, piše HRT.

Da bi netko mogao i smio upravljati autobusom ili kamionom, prvo mora položiti vozački ispit B kategorije, zatim C ili D kategoriju, ali i redovito se, svakih pet godina – usavršavati.

Takozvani Kod 95, koji se profesionalnim vozačima upisuje u vozačku dozvolu, dokaz je da su odslušali 35 sati predavanja o zakonskim i tehnološkim novinama. Izdavanje uvjerenja onima koji na usavršavanju nisu bili – grubo je kršenje zakona.

“Nije se netko napamet toga sjetio nego su ipak stručnjaci zaključili da ti ljudi, koji su svakodnevno puno radno vrijeme na prometnicama, moraju imati nekakva početna znanja i da moraju svoja znanja obnavljati svakih pet godina”, rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača.

Resorno ministarstvo poručuje da prometna inspekcija redovito nadzire centre za osposobljavanje vozača, nalaže ispravljanje nedostataka, ali i ukida izdana rješenja.

“Ministarstvo vodi registar ovlaštenih centara te registar vozača koji su stekli početne kvalifikacije i periodičnu izobrazbu. Ovlašteni ispitni centri i centri za osposobljavanje dužni su najaviti termine izobrazbe i ispita te voditi dnevnu evidenciju, a što uključuje i evidenciju prisutnosti kandidata u navedenim programima”, stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Izdavanje krivotvorenih dokumenata zasad je otkriveno u jednom centru za osposobljavanje vozača.

“Neambicioznost i neodgovornost, to je jedini motiv koji može biti. Propisano je zakonom koliko to košta, platiti se mora, slušali – ne slušali”, poručio je Bubnić.

“Onda ovo nema smisao jer ljudi su kupili papir, a nisu kupili znanje koje je potrebno, a dali su novac teško stečeni za to”, dodao je Gočin.

I tako ugrožavaju sebe i druge sudinike u prometu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!